Óriási kihívással néz szembe a mezőgazdaság!

agrarszektor.hu
2050-re, a föld lakosságának ellátásához meg kell duplázni a világ élelmiszertermelését, mindezt azonban fenntartható módon: ugyanakkora földterületen, kevesebb vízhasználattal és kevesebb energiafelhasználással - állítja a Global Harvest Initiative nevű szervezet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kijelentésre egy, a mezőgazdaság termelékenységéről készített tanulmány kapcsán került sor, melyet több szervezet, köztük Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Gazdasági Kutatószolgálata (USDA-ERS) készített.

A Global Harvest Initiative elnöke a kutatási eredményeket kommentálva elmondta: "kevesebből többet kell kihoznunk, melyekhez a hatékonyság, termelékenység növelését célzó intézkedések meghozatalára van szükség".

A jelenlegi becslések szerint 2050-re a föld lakossága 9,2 milliárdra növekszik, amire a mezőgazdaságnak sürgősen fel kell készülnie, elsősorban tudományos és technológiai kutatások folytatásával.

A tanulmány szerint ahhoz, hogy 2050-ig megduplázódjon az élelmiszertermelés, a mezőgazdasági ágazatban a teljes ipari termelékenység (total factor productivity) legalább 1,75 százalékosnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi input mellett a termelésnövekménynek - elsősorban a technológia fejlődése miatt - évente átlagosan 1,75 százalékkal kell emelkednie. Az USDA-ERS becslései szerint 200-2007 között ez mindössze 1,4 százalékos volt. Ennek növeléséhez a termelékenységnek évente legalább 25 százalékkal emelkednie kell.

Jelenleg az elfogyasztott élelmiszerek 60 százalékát a gabona, valamint a gumós növények alkotják, a FAO előrejelzése szerint 2050-re ez az arány a húsfélék, és tejtermékek irányába fog eltolódni, miközben a növényi eredetű olajok fogyasztása is jelentősen emelkedni fog.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?