Katasztrofális orosz mezőgazdaság: jöhetnek a reformok?

agrarszektor.hu
Minden idők egyik legaszályosabb nyara jelentős károkat tett az orosz mezőgazdaságban, ami az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint agrárpolitikai reformra kellene, hogy késztesse a kormányt, hogy ismét fokozni tudja gabonaexportját.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az idei időjárás okozta terméskiesés tovább nehezítette a pénzügyi válságban már amúgy is kivérzett orosz gazdálkodók helyzetét, akiket vaj kevés kormányzati támogatásban részesülnek, így korábban felvett hiteleik törlesztése komoly gondot okoz számukra - állította egy USDA-nak dolgozó szakértő Moszkvában.

Jelenleg megbízható, pártatlan statisztikai adatok sem állnak igazán rendelkezésre Oroszországban a gabona termést illetően: a hivatalos becslések szerinti 26 millió tonnás raktárkészlet adatot sokan túl magasnak ítélik.

Ezen kívül a vidéki infrastruktúra - úgy mint utak, raktárhelyiségek, vagy épp villanyvezetékek - tekintetében is igen elmaradott a nyugati országokhoz képest, amely még inkább megnehezíti az aszályos év utáni talpra állást.

A "mélypont" azonban lökést is adhat a országnak, hogy olyan változtatásokat eszközöljön, mellyel ismét exportnagyhatalommá nőheti ki magát, és az állattenyésztés is újra talpra állhat. A jelentés szerint a kormány kezdi megérteni, hogy nem elég a gazdálkodók nehéz időszakokban történő támogatása, de az egész mezőgazdasági termelés produktivitását növelni kell.

Bár hivatalos becslések még nem állnak rendelkezésre az idei év gabonatermését illetően, egyes előrejelzések szerint 60 millió tonna alatti lesz a betakarítás, ami 40 százalékos kiesést jelent éves szinten. A moszkvai elemzőcég, a SovEcon hétfőn 59,5 millió tonnás becslést adott ki.

Azon túl, hogy a gyenge növénytermesztés miatt Oroszország kezd lecsúszni a legjelentősebb exportálók listájáról, takarmányozási problémái is akadhatnak az országnak. Az aszály miatt ugyanis közel 10 százalékkal kevesebb széna, szalma termett idén, míg az egyéb, takarmányozásra is használt növények - répafélék, krumpli - mennyisége több, mint negyedével csökkent.

Emiatt több állattartó is úgy döntött, vágóhídra viszi állatait, kerülve a téli állathullás kockázatát. Ezt a tendenciát igazolja az is, hogy az idei első 8 hónapban 7,3 százalékkal nőtt az orosz hústermelés. Ezzel együtt a lábasjószág állomány 3 százalékkal alacsonyabb volt szeptemberben, mint egy évvel korábban, és 20 hónap után a disznóállomány is csökkenni kezdett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?