Katasztrofális orosz mezőgazdaság: jöhetnek a reformok?

agrarszektor.hu
Minden idők egyik legaszályosabb nyara jelentős károkat tett az orosz mezőgazdaságban, ami az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint agrárpolitikai reformra kellene, hogy késztesse a kormányt, hogy ismét fokozni tudja gabonaexportját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei időjárás okozta terméskiesés tovább nehezítette a pénzügyi válságban már amúgy is kivérzett orosz gazdálkodók helyzetét, akiket vaj kevés kormányzati támogatásban részesülnek, így korábban felvett hiteleik törlesztése komoly gondot okoz számukra - állította egy USDA-nak dolgozó szakértő Moszkvában.

Jelenleg megbízható, pártatlan statisztikai adatok sem állnak igazán rendelkezésre Oroszországban a gabona termést illetően: a hivatalos becslések szerinti 26 millió tonnás raktárkészlet adatot sokan túl magasnak ítélik.

Ezen kívül a vidéki infrastruktúra - úgy mint utak, raktárhelyiségek, vagy épp villanyvezetékek - tekintetében is igen elmaradott a nyugati országokhoz képest, amely még inkább megnehezíti az aszályos év utáni talpra állást.

A "mélypont" azonban lökést is adhat a országnak, hogy olyan változtatásokat eszközöljön, mellyel ismét exportnagyhatalommá nőheti ki magát, és az állattenyésztés is újra talpra állhat. A jelentés szerint a kormány kezdi megérteni, hogy nem elég a gazdálkodók nehéz időszakokban történő támogatása, de az egész mezőgazdasági termelés produktivitását növelni kell.

Bár hivatalos becslések még nem állnak rendelkezésre az idei év gabonatermését illetően, egyes előrejelzések szerint 60 millió tonna alatti lesz a betakarítás, ami 40 százalékos kiesést jelent éves szinten. A moszkvai elemzőcég, a SovEcon hétfőn 59,5 millió tonnás becslést adott ki.

Azon túl, hogy a gyenge növénytermesztés miatt Oroszország kezd lecsúszni a legjelentősebb exportálók listájáról, takarmányozási problémái is akadhatnak az országnak. Az aszály miatt ugyanis közel 10 százalékkal kevesebb széna, szalma termett idén, míg az egyéb, takarmányozásra is használt növények - répafélék, krumpli - mennyisége több, mint negyedével csökkent.

Emiatt több állattartó is úgy döntött, vágóhídra viszi állatait, kerülve a téli állathullás kockázatát. Ezt a tendenciát igazolja az is, hogy az idei első 8 hónapban 7,3 százalékkal nőtt az orosz hústermelés. Ezzel együtt a lábasjószág állomány 3 százalékkal alacsonyabb volt szeptemberben, mint egy évvel korábban, és 20 hónap után a disznóállomány is csökkenni kezdett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 13:33