2022. augusztus 15. hétfő Mária

Tovább emelnének a pékek, drágulhat a hús is

agrarszektor.hu
A felázott talaj és a szemek magas nedvességtartalma alaposan megnövelte az idei kukoricabetakarítás, illetve az azt követő tárolás költségeit. A megyében átlag feletti volt a hozam, azonban néhány helyen még az elmúlt hétvégén is vágták a kukoricát. A kései betakarítással nem is lenne baj, azonban a csapadékos időjárás miatt nagyon magas a szemek nedvességtartama, amely kihathat a kenyérfélék és a hús árára is - olvasható a Bama.hu oldalon.

A betakarított területekről 7,2-7,4 tonna/hektáros hozamot jeleztek a termelők, ami csak kicsit alacsonyabb a legjobb évek termésátlagainál. Ugyanakkor az elfogadott tárolási szabvány 14,5 százalékával szemben a betakarított kukoricaszemek nedvességtartalma 22-27 százalékos. Ez azt jelenti, hogy sokat dolgoznak a gázüzemű terményszárítók, ami alaposan megnöveli a termelési költséget.

Bár az intervenciós magtárakból a közelmúltban nagyobb mennyiségű tavalyi betakarítású kukorica is piacra került, a takarmány drágulásának hatására az állattartók is jelezték áremelési szándékukat. Nem kizárt, hogy az élőállat-felvásárlási tarifák még idén emelkednek valamelyest, ám a közelgő ünnepek kapcsán a kereskedők kizártnak tartják, hogy számottevően dráguljon a tőkehús, illetve a feldolgozott készítmények ára. A jövő év elején azonban várhatóan a piacnak ebben a szektorában is sor kerül az árkorrekcióra.

A pékek is tovább emelnék áraikat, mivel már a szeptember-októberi áremelést sem tudták teljes mértékben érvényesíteni az áruházláncokkal szemben, mostanra pedig a liszt és az energia ára is egyre emelkedik.

A KSH adatai szerint szeptemberben és októberben 15,3, majd újabb 9,1 százalékkal emelkedett a liszt fogyasztói ára, a kenyér ára 1,3, illetve 3,2 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?