OECD-FAO: drágulás jön a következő 10 évben

agrarszektor.hu
2010-ben számos piacon ismét visszatértek a nagyjából normális állapotok, a termelés közelebb került a történelmi szintekhez, a kereslet pedig újból élénkülni kezdett. Ennek ellenére számos kormány továbbra is aggódik amiatt, hogy ismét jelentős sokk érheti az energiaárakat - derül ki az OECD-FAO mezőgazdasági kilátások: 2010-2019 című kiadványából.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt években a mezőgazdaságot számos komoly sokkhatás érte a rekordmagasságokba szökő olajárak, az ugrásszerű termékár-emelkedések, az élelmiszerbiztonság miatti aggodalmak és az ezek nyomán bevezetett kereskedelmi korlátozások, nem utolsó sorban pedig a globális gazdasági válság következtében.

A OECD térség mezőgazdaságát figyelemreméltó rugalmasság jellemezte: a magas árakra erőteljes kínálattal reagált, a kereslet pedig a válság alatt is folyamatosan nőtt, bár csökkenő mértékben.

Feltehetően végig magas energiaárak fogják jellemezni a 2010-2019 közötti időszakot. Az olajárak további emelkedése ennek megfelelően növelni fogja a ráfordítási és a termelési költségeket, amely kihat a terménykínálatra, az árakra és a kereskedelmi forgalomra, és növeli a bioüzemanyag-előállításhoz szükséges nyersanyag iránti keresletet is.

Az agrárárakat egyre inkább a magasabb költségstruktúra határozza meg, főként azokban a régiókban, ahol igen intenzív az energiaráfordítás. A következő évtizedben a globális agrártermelés várhatóan lassabb mértékben fog növekedni, mint az elmúlt tíz évben, de váratlan sokkhatások híján folytatódó növekedés prognosztizálható. Becslések szerint 2050-re a globális élelmiszertermelésnek 70%-kal kell bővülnie. A globális szektorális növekedés élén a latin-amerikai és a kelet-európai régiók állnak majd, illetve kisebb mértékben bizonyos ázsiai országok.

Drágulás jön, nem meglepő

Az élelmiszerárak több országban is hosszú ideig magas szinten maradtak tavaly, illetve "beragadtak" azt követően, hogy az alapvető élelmiszerek világpiaci ára a 2007-2008 közötti időszakban tapasztalt nagymértékű áremelkedés után ismét lecsökkent. 2009-ben az élelmiszerár-emelkedések inflációt gerjesztő hatása jelentősen csökkent a 2008-as helyzethez képest, különösen az OECD országokban, ám egyes fejlődő és feltörekvő országokban továbbra is jelentős szerepet játszik.

A termény átlagárak az előrejelzések szerint a következő 10 évben mind nominál-, mind (inflációval korrigált) reálértéken meghaladják a 2007-2008 közötti időszakban elért, csúcsok előtti évtizedben regisztrált szinteket. Az előrejelzések szerint a búza és a durvaszemcsés gabonafélék átlagárai reálértéken közel 15-40%-kal lesznek magasabbak az 1997-2006 közötti értékeknél, míg a növényi olajok reálértelemben vett ára várhatóan több mint 40%-kal emelkedik.

2019-re a cukor világpiaci ára is meghaladja az előző évtizedben regisztrált átlagárat, de még így is jóval a 2009 végén mért 29 éves csúcs alatt marad.

Az állati termékeknél a reálértéken számított hús átlagárak az elkövetkező évtizedben a sertéshús kivételével várhatóan meghaladják az 1997 és 2006 közötti időszak átlagárait, elsősorban az alacsonyabb kínálat, a magasabb takarmányozási költségek és a növekvő kereslet következtében. A sertéshús reálára a várható brazil és kínai kínálat-növekedés következtében viszonylag mérsékelt maradhat. A gazdasági fellendülés következtében megnő a húsfogyasztás a gabonafélék fogyasztásához viszonyítva, főként a fejlődő országokban, ahol a növekedés jórészt az olcsóbb húsok - baromfi és sertés - terén következik be, a marhahús rovására.

A tejtermék-átlagárak 2010 és 2019 között reálértéken számítva várhatóan 16-45%-kal lesznek magasabbak az 1997 és 2006 közötti időszakban regisztráltaknál. A legnagyobb emelkedés ezen belül a vaj árában várható, melyhez a magasabb energia- és növényi olaj árak is hozzájárulnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?