Spekuláció hajtja felfelé a búzapiacot?

agrarszektor.hu
A búza várható áremelkedésére játszó spekulációs vásárlások hajtják felfelé az árakat, mely mostanra 2 éves csúcsánál jár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 4 ezer tétellel, 25 ezerre nőtt február első hetében a chicagói árutőzsdén a búzára vonatkozó nettó long pozíciók száma - jelentette be az ANZ Bank (Australia & New Zealand Bank).

Nettó short pozíciót búzában elsősorban az aktívan kezelt befektetési alapok tartottak az utóbbi években, főként a kukorica, és szójabab short pozícióik fedezésére. Most azonban ezek az alapok is határidős búza vásárlásába kezdtek, miután bushelenként 8,63 dollár fölé kúszott a gabona ára.

A piacon eközben egyre többen fejezik ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy az áremelkedést a spekulációs vásárlások indukálják, melyet végső soron a szegényebb rétegek szenvednek meg az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt. A FAO élelmiszer-árindexe sorra dönti korábbi rekordjait. Nicolas Sarkozy a gabonapiaci spekulációt egyenesen fosztogatásnak, zsarolásnak nevezte, mely számos országban már zavargásokhoz vezetett.

A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) jelentése szerint azonban nem a spekuláció, hanem a kereslet-kínálat viszonya - a szűkös készletek, gyenge termés, egyre emelkedő kereslet és a dollár gyengülése - határozza meg a gyapot árát, mely szintén csúcsokat döntöget. Az ICAC adatai szerint ugyanis a new yorki tőzsdén 2010-11-ben a spekulatív, és a nem spekulatív nyitott pozíciók változása közel azonos volt, nem úgy mint 2008-ban, amikor inkább a spekulatív ügyletek hajtották fel az árakat.

Gyapot esetében a nettó long pozíciók száma 6000-rel, 71 ezer kontraktusra nőtt február első hetében az ANZ adatai szerint, de cukor esetében is hasonló tendencia volt megfigyelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?