Spekuláció hajtja felfelé a búzapiacot?

agrarszektor.hu
A búza várható áremelkedésére játszó spekulációs vásárlások hajtják felfelé az árakat, mely mostanra 2 éves csúcsánál jár.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Mintegy 4 ezer tétellel, 25 ezerre nőtt február első hetében a chicagói árutőzsdén a búzára vonatkozó nettó long pozíciók száma - jelentette be az ANZ Bank (Australia & New Zealand Bank).

Nettó short pozíciót búzában elsősorban az aktívan kezelt befektetési alapok tartottak az utóbbi években, főként a kukorica, és szójabab short pozícióik fedezésére. Most azonban ezek az alapok is határidős búza vásárlásába kezdtek, miután bushelenként 8,63 dollár fölé kúszott a gabona ára.

A piacon eközben egyre többen fejezik ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy az áremelkedést a spekulációs vásárlások indukálják, melyet végső soron a szegényebb rétegek szenvednek meg az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt. A FAO élelmiszer-árindexe sorra dönti korábbi rekordjait. Nicolas Sarkozy a gabonapiaci spekulációt egyenesen fosztogatásnak, zsarolásnak nevezte, mely számos országban már zavargásokhoz vezetett.

A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) jelentése szerint azonban nem a spekuláció, hanem a kereslet-kínálat viszonya - a szűkös készletek, gyenge termés, egyre emelkedő kereslet és a dollár gyengülése - határozza meg a gyapot árát, mely szintén csúcsokat döntöget. Az ICAC adatai szerint ugyanis a new yorki tőzsdén 2010-11-ben a spekulatív, és a nem spekulatív nyitott pozíciók változása közel azonos volt, nem úgy mint 2008-ban, amikor inkább a spekulatív ügyletek hajtották fel az árakat.

Gyapot esetében a nettó long pozíciók száma 6000-rel, 71 ezer kontraktusra nőtt február első hetében az ANZ adatai szerint, de cukor esetében is hasonló tendencia volt megfigyelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?