Az állatjóléti támogatások emelésére lenne szükség a baromfi ágazatban

agrarszektor.hu
Kezdeményeznie kellene a kormánynak Brüsszelben, hogy a jelenlegi 4 milliárd forintnál nagyobb éves állatjóléti támogatást kaphasson a hazai baromfiágazat a nehéz piaci helyzet miatt - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, olvasható a szervezet honlapján. A terméktanács javaslata a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felé, hogy az idei évben, szakítva a gyakorlattal, ne csak a tavalyi állatjóléti támogatásokat utalják ki, hanem negyedéves bontásban kezdjék meg a 2011-re szánt összegek folyósítását is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A minisztérium áprilisra tervezi a baromfiágazat állatjóléti támogatásainak kifizetését. Az erre a célra szánt 4 milliárd forintra a gazdák, még a 2010-es esztendőben váltak jogosulttá. A terméktanács számításai szerint ez a 4 milliárd forint, körülbelül 42 százaléka az Európai Bizottság által korábban jóváhagyott éves összegnek. A Brüsszel által engedélyezett támogatás több mint 20 forint is lehetne, ezzel szemben várhatóan 8-10 forintot kapnak kilónként a csirke- a víziszárnyas- és a pulykatermelők. A nagyobb összegű kifizetést azonban kezdeményezni (notifikáltatni) kellene Brüsszelben és elő kellene teremteni a megfelelő költségvetési forrásokat is - emelte ki Csorbai Attila. .

A takarmánydrágulás következtében nehézhelyzetbe került ágazatnak szüksége lenne, a Brüsszelben jóváhagyott támogatások száz százalékának a kifizetésére. Emellett szorgalmazza a BTT igazgatója, hogy a VM a tavalyi összeg mellett, a 2011-re szánt állatjóléti támogatásokat is hozzák előre, és negyedéves bontásban még idén utalják ki a gazdáknak.

A baromfitermelők mellett a sertéstenyésztők is kapnak állatjóléti támogatást, mintegy 6 milliárd forint összegben, A két ágazat számára tehát 10 milliárd forintot irányzott elő a minisztérium. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közelmúltban tartott takarmánypiaci egyeztetéseken, azt szorgalmazta, hogy a VM a piaci szereplőknek járó állatjóléti támogatásokat minél hamarabb fizesse ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?