Nagy áttörés jöhet a fertőző állatbetegségek elleni harcban

Nagy áttörés jöhet a fertőző állatbetegségek elleni harcban

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság tudósai egy nem mindennapi dolgot hoztak létre annak érdekében, hogy a baromfik egészségi állapotát tanulmányozni tudják: háromdimenziós szövetkultúrákat fejlesztettek ki, amelyek a csirkebelet imitálják. Ez által olyan megbetegedéseket tudnak vizsgálni, mint például a szalmonella és a madárinfluenza, sőt, még a zoonózisos fertőzéseket is alaposabban fel tudják deríteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tudósok az őssejtekből növesztett, kifordított miniatűr beleket, más néven enteroidokat hoztak létre a baromfik bélbiológiájának kutatására - írja a FarmingUKA 3D-s modellek fejlesztése tovább fogja támogatni a gyakori fertőzések és a csirke immunitás kutatását - állítják a Roslin Intézet tudósai. Továbbá abban is segíteni fogják a kutatókat, hogy jobban megértsék a csirkék betegségekre adott immunválaszát is.

A britek fejlesztése támogathatja a csirkebélre irányuló takarmány-adalékanyagok, oltások és gyógyszerek tesztelését is, az ipari partnerekkel végzett munkával pedig meghatározhatják a csirkefajták bél egészségi állapotát. A tudósok úgy hozták létre a mini beleket, hogy a belső bélfelület a külső részükön található. Ez a hozzáférhető felület lehetővé teszi a kutatók számára, hogy könnyen kitegyék a szöveteket a betegségeket okozó organizmusoknak és takarmány-adalékanyagoknak, majd nyomon kövessék a hatásokat.

Az enteroidok az első olyan mini bélmodellek, amelyek természetesen tartalmazzák az immunrendszer sejtjeit, lehetővé téve ezzel a csirke fertőzésre adott válaszának átfogóbb megértését. Tessa Nash, a Roslin Intézet munkatársa szerint a madarak gyomor, - és bélrendszerének tanulmányozását régóta akadályozta a sejttenyésztési eszközök hiánya.

Ezeknek az új mini beleknek a kifejlesztésével most tanulmányozhatjuk azokat a betegségeket, amelyek fontosak a baromfiipar számára, beleértve a zoonózisos fertőzéseket is

 - mondta.

Azokat a betegségeket hívják zoonózisos fertőzéseknek, amelyek állatról emberre képesek átterjedni. Lonneke Vervelde, az Intézet professzora hozzátette: 

A kifordított organoidok segíthetnek megérteni, hogy a csirkék bélszövete hogyan reagál a betegségekre, a takarmány-adalékanyagokra, valamint a táplálkozási és hőstresszre - így pedig időt lehet spórolni és a szükséges állatok számát is tudják csökkenteni.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01