Nagy áttörés jöhet a fertőző állatbetegségek elleni harcban

Nagy áttörés jöhet a fertőző állatbetegségek elleni harcban

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság tudósai egy nem mindennapi dolgot hoztak létre annak érdekében, hogy a baromfik egészségi állapotát tanulmányozni tudják: háromdimenziós szövetkultúrákat fejlesztettek ki, amelyek a csirkebelet imitálják. Ez által olyan megbetegedéseket tudnak vizsgálni, mint például a szalmonella és a madárinfluenza, sőt, még a zoonózisos fertőzéseket is alaposabban fel tudják deríteni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A tudósok az őssejtekből növesztett, kifordított miniatűr beleket, más néven enteroidokat hoztak létre a baromfik bélbiológiájának kutatására - írja a FarmingUKA 3D-s modellek fejlesztése tovább fogja támogatni a gyakori fertőzések és a csirke immunitás kutatását - állítják a Roslin Intézet tudósai. Továbbá abban is segíteni fogják a kutatókat, hogy jobban megértsék a csirkék betegségekre adott immunválaszát is.

A britek fejlesztése támogathatja a csirkebélre irányuló takarmány-adalékanyagok, oltások és gyógyszerek tesztelését is, az ipari partnerekkel végzett munkával pedig meghatározhatják a csirkefajták bél egészségi állapotát. A tudósok úgy hozták létre a mini beleket, hogy a belső bélfelület a külső részükön található. Ez a hozzáférhető felület lehetővé teszi a kutatók számára, hogy könnyen kitegyék a szöveteket a betegségeket okozó organizmusoknak és takarmány-adalékanyagoknak, majd nyomon kövessék a hatásokat.

Az enteroidok az első olyan mini bélmodellek, amelyek természetesen tartalmazzák az immunrendszer sejtjeit, lehetővé téve ezzel a csirke fertőzésre adott válaszának átfogóbb megértését. Tessa Nash, a Roslin Intézet munkatársa szerint a madarak gyomor, - és bélrendszerének tanulmányozását régóta akadályozta a sejttenyésztési eszközök hiánya.

Ezeknek az új mini beleknek a kifejlesztésével most tanulmányozhatjuk azokat a betegségeket, amelyek fontosak a baromfiipar számára, beleértve a zoonózisos fertőzéseket is

 - mondta.

Azokat a betegségeket hívják zoonózisos fertőzéseknek, amelyek állatról emberre képesek átterjedni. Lonneke Vervelde, az Intézet professzora hozzátette: 

A kifordított organoidok segíthetnek megérteni, hogy a csirkék bélszövete hogyan reagál a betegségekre, a takarmány-adalékanyagokra, valamint a táplálkozási és hőstresszre - így pedig időt lehet spórolni és a szükséges állatok számát is tudják csökkenteni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?