Új Fogyasztóvédelmi Tanácsot akar a kormány

agrarszektor.hu
Új Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi a kormány. A rendelettervezet szerint a felkért tagok díjazás nélkül, két évig látják el a feladataikat; a tanács konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormany.hu oldalon megjelent rendelettervezet szerint a kormány Fogyasztóvédelmi Tanácsot hoz létre fogyasztóvédelmet érintő kormányzati feladatok hatékonyabb ellátására, a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolására, a speciális szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítésére.

A tervezet szerint a Fogyasztóvédelmi Tanács a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum. Elnöke a fogyasztóvédelemért való felelősségével kapcsolatos feladatokat ellátó államtitkár.

A felkért tagok megbízatása 2 évre szól, ezt ez elnök visszavonhatja, ha a tag két egymást követő ülésen nem vett részt, és helyettesítésről nem gondoskodott; a megbízatás visszavonásától számított 30 napon belül az elnök gondoskodik új tag felkéréséről.

A rendelettervezetből kiderül az is, hogy a tanács tagjait és az ülésen részt vevőket díjazás, költségtérítés nem illeti meg. A Fogyasztóvédelmi Tanács szükség szerint, de legalább évente két alkalommal ülésezik.

A feladatai közé tartozna, hogy évente megvitatja a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb fogyasztóvédelmi tevékenységét; jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat kezdeményez a szakminiszternél a fogyasztói jogok, fogyasztói érdekek érvényesítése, illetve védelme érdekében; javaslatot tesz, véleményt mond a kormány fogyasztóvédelmi politikájáról, a fogyasztókat érintő egyéb döntésekről, programokról; figyelemmel kíséri a kormány fogyasztóvédelmi politikájának és cselekvési programjának végrehajtását.

A határozat rendelkezne arról is, hogy az új testület létrejöttével párhuzamosan megszűnik a 2008-ban létrejött Fogyasztóvédelmi Tanács. Az új tagok felkéréséről az elnök a határozat hatálybalépését követő 30 napon belül gondoskodik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31