Leáldozott az eddig ismert tartós tejeknek? Ez az újítás mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
Egy új technológia segítségével pasztőrözés, azaz hőkezelés nélkül frissen tartható a tehéntej akár 60 napig. Az ausztrál újítás jelentősen megváltoztathatja az exportpiacot is, a tej eltarthatóságának növelése ugyanis lehetővé teszi, hogy repülő helyett akár hajóval szállítsák a tejet Ausztráliából például Japánba vagy Kínába.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy ausztrál cég olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel 60 napig frissen tartható a tehéntej, és ezt követően is biztonságosan fogyasztható az emberek számára - írja a www.independent.ie. Az innovációt eddig csak a tehéntejen próbálták ki, de a fejlesztők szerint több állat tejénél - kecske, juh - is alkalmazható lehet. A technológia ugyanakkor az egész exportpiacot megváltoztathatja, a tej eltarthatóságának növelésével ugyanis repülő helyett akár hajóval is szállíthatják majd a friss tehéntejet az ausztrálok a világ minden tájára, így Japánba, Kínába, Malajziába, Szingapúrba és Indonéziába is. 

A technológia kifejlesztői szerint a tej így biztonságosabb és egészségesebb az emberek számára, azáltal ugyanis, hogy nem hőkezelik a tejet, könnyebben megőrzi természetes állapotát, ez pedig táplálkozási szempontból is hasznosabbá teszi. Pasztőrizálás során ugyanis a tejet hosszabb ideig (legalább 15 másodpercig) viszonylag alacsony hőmérsékleten (legalább 72 fokon) tartják, majd 6 fokra hűtik. Ezzel az eljárással az a probléma, hogy míg a melegítéssel valóban elpusztulnak a baktériumok, és biztonságosan fogyasztható lesz a tej, eltűnnek belőle olyan fontos tápelemek, mint a májfunkció és a csontfejlődés alapvető enzimje, valamint csökken a tej B2 és B12 vitamin szintje is.

Az ausztrálok szabadalmaztatott eljárása az egyetlen olyan ismert módszer jelenleg, amely megöli a tejben a Bacillus cereus-t, ami egy olyan baktérium, amely hányást és hasmenést okozhat. A technológia lényege tehát, hogy elpusztítja a tejből a káros anyagokat, emellett azonban lehetővé teszi a hosszabb tárolást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?