Idén tovább drágulhat a sertés és marhahús

agrarszektor.hu
Érdemes lehet disznóba, marhába fektetni, azonban nem mindegy, hogy mikor szállunk be a piacra - figyelmeztet 2011-es prognózisában a Societe Generale, mely szerint az év első felében a disznó ára, másodikban a szarvasmarháé emelkedhet a chicagói árutőzsdén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A francia bankház elemzése szerint 2011 első felében a sertés ára emelkedhet jelentősen Chicagóban (CME), melyet főként az amerikai sertés iránt megugró dél-koreai kereslet indukál. Dél-Koreában ugyanis a száj és körömfájás rengeteg sertést elvitt.

A Dél-Koreába irányuló amerikai sertésexport már tavaly év végén megugrott: az október végi 12 millió fontról decemberre 28 millió fontra. 2011-ben azonban akár meg is duplázódhat a kiviteli mennyiség, mivel a száj- és körömfájás okozta 30 százalékos állatveszteségből csak lassan fog kilábalni Dél-Korea.

Eközben azonban nem számítanak rövid távon jelentős kínálatbővülésre az USA-ban, mivel a magas gabonaárak komoly anyagi terhet jelentenek az állattartóknak, így azok kénytelenek elhalasztani állománybővítési terveiket - állítják a Societe General elemzői.

A bankház szerint április-június között akár a fontonkénti 110 centet is elérheti a sertés határidős ára, amely múlt szerdán már átlépte a rekordnak számító 95 centet.

Az év második felében azonban visszaeshetnek az árak, miután a kínálat némileg bővül, és a határidős kötések száma az őszi szezonalitásnak megfelelően csökken.

A sertéspiac ugyanis erős szezonalitást mutat: augusztustól az árak átlag 20 százalékkal esnek az év végéig.
A szarvasmarha piacon a 2011-es év második felében várnak az elemzők áremelkedést, mivel a jelenlegi állatállomány 48 éves mélypontjához közelít, a vágóhidak mégis szinte teljes kapacitáson pörögnek. Magyarul az USA szarvasmarha állománya szinte biztosan csökkenni fog a következő években, köszönhetően a termelési ciklus hosszának.

Ennek megfelelően a chicagói élő marha árát fontonként 130 centre árazzák be a Societe General elemzői a harmadik-negyedik negyedévben, amely a múlt havi 112,375 centes rekordod is übereli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?