Idén tovább drágulhat a sertés és marhahús

agrarszektor.hu
Érdemes lehet disznóba, marhába fektetni, azonban nem mindegy, hogy mikor szállunk be a piacra - figyelmeztet 2011-es prognózisában a Societe Generale, mely szerint az év első felében a disznó ára, másodikban a szarvasmarháé emelkedhet a chicagói árutőzsdén.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A francia bankház elemzése szerint 2011 első felében a sertés ára emelkedhet jelentősen Chicagóban (CME), melyet főként az amerikai sertés iránt megugró dél-koreai kereslet indukál. Dél-Koreában ugyanis a száj és körömfájás rengeteg sertést elvitt.

A Dél-Koreába irányuló amerikai sertésexport már tavaly év végén megugrott: az október végi 12 millió fontról decemberre 28 millió fontra. 2011-ben azonban akár meg is duplázódhat a kiviteli mennyiség, mivel a száj- és körömfájás okozta 30 százalékos állatveszteségből csak lassan fog kilábalni Dél-Korea.

Eközben azonban nem számítanak rövid távon jelentős kínálatbővülésre az USA-ban, mivel a magas gabonaárak komoly anyagi terhet jelentenek az állattartóknak, így azok kénytelenek elhalasztani állománybővítési terveiket - állítják a Societe General elemzői.

A bankház szerint április-június között akár a fontonkénti 110 centet is elérheti a sertés határidős ára, amely múlt szerdán már átlépte a rekordnak számító 95 centet.

Az év második felében azonban visszaeshetnek az árak, miután a kínálat némileg bővül, és a határidős kötések száma az őszi szezonalitásnak megfelelően csökken.

A sertéspiac ugyanis erős szezonalitást mutat: augusztustól az árak átlag 20 százalékkal esnek az év végéig.
A szarvasmarha piacon a 2011-es év második felében várnak az elemzők áremelkedést, mivel a jelenlegi állatállomány 48 éves mélypontjához közelít, a vágóhidak mégis szinte teljes kapacitáson pörögnek. Magyarul az USA szarvasmarha állománya szinte biztosan csökkenni fog a következő években, köszönhetően a termelési ciklus hosszának.

Ennek megfelelően a chicagói élő marha árát fontonként 130 centre árazzák be a Societe General elemzői a harmadik-negyedik negyedévben, amely a múlt havi 112,375 centes rekordod is übereli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?