Csökkenő tejigény és zuhanó árak

agrarszektor.hu
Az importáló országokban megfigyelhető tejigénycsökkenés, ahogy a Danone cég összesítése is mutatja, igen gyors árzuhanást fog előidézni - figyelmeztetett a National Australia Bank.

A bank a tejtermékárak lassú csökkenését jósolta, ami a 2011-es rekordmagas árak utáni árzuhanási folyamat része. Ez a gyengülés azt mutatja, hogy az importőrök igényei szignifikánsan lecsökkentek, és ez legfőképp Kínára igaz - mondta Michael Creed közgazdász. A másik óriás tejimportőr, Oroszország tejpiaca szintén lecsökkent, miután a Danone, a tejóriás bejelentette, hogy az eladások a moszkvai központú Unimilk közös vállalatánál 11,2 százalékkal visszaestek az áprilistól júniusig tartó időszakban a magas áraknak köszönhetően.

A tejellátásban jelentkező hiányt a déli féltekén nemsoká kezdődő tavaszi időszak enyhíteni fogja. Ebben az időszakban a termelés ugrásszerűen megnövekszik, így például Új-Zélandban is, ami az egyik legfőbb tejtermék exportőr, hiszen a jó idő miatt az állatokat újra a szabadban lehet majd legeltetni.

Legkorábban a jövő hónaptól kezdve a tejtermékárak csökkenni fognak, mivel erőteljes fellendülés várható a gyártásban Óceánia területén. Általánosságban mindenhol jellemző a tejtermékek árcsökkenése és a termelés visszaesése, így Amerikában is, ami az egyik legfőbb sajt- és sovány tejpor exportőr. Sok állam és terület panaszkodik az időjárási körülményekre, a száraz időre a csökkenés kapcsán. Az amerikai termelés növekedése 3,3 százalékról 1,1 százalékra esett vissza a múlt hónapban.

 

forrás: Agrimoney.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?