Nincs GMO-szennyeződés a repcevetőmagokban

agrarszektor.hu
Jó hír a repcetermesztőknek: lezárultak a vizsgálatok, nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmagmintában sem.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban véget értek a repcevetőmag-ellenőrzési folyamatok: nem találtak GMO-szennyeződést - számol be a kormány.hu

A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

Az MgSzH hatósági jogkörben eljárva 10 %-os mintavételi arány alkalmazásával 29 mintát vett a repcevetőmagokból, és szeptember 1-ig bevizsgálta azokat. Minden lelet GMO-negatív lett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány júliusi döntése óta rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő, hazai előállítású vetőmagok esetén az előállító, más esetben pedig az első magyarországi forgalmazó felelős.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?