2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Állami kézben a tejkvóták

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján november elsejétől a Magyar Tejgazdasági Intézet kezébe kerülnek a termelők tejkvótái az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. helyett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A döntés oka, hogy a kormány szeretné, ha kizárólag állami tulajdonú szervezetek irányítanák a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, illetve nyilvántartási rendszereket - írja a híradó.hu

Az Európai Unió a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül kvótákkal szabályozza a tej- és tejtermelést, ami a KAP többlépcsős reformjával valószínűleg eltűnik 2014-2015 után. Az új rendelet 50-60 céget és 5000 tejtermelőt érint.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetve a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet megállapodását követően ezentúl az utóbbi szervezet látja majd el a tejkvóta-rendszer működésével kapcsolatos feladatokat és az adminisztrációt. A további, tejtermelőket és tejfelvásárlókat érintő ügyintézés a tejkvóta-nyilvántartással összefüggő helyi ellenőrzésekkel együtt a két szerv munkatársainak hatásköre lesz ezentúl. 

A szakmaközi szervezet titkára, Lukács László az MTI-nek korábban kifejtette, hogy Magyarország jelenleg 2 milliárd liter tejkvótával rendelkezik az Unióban, ennek kihasználtsága most 70-75 százalékos, ami 1,4-1,5 milliárd liter. Magyarországon egy ember évente 130-140 liter tejet fogyaszt, a tejvertikum árbevétele pedig évente 200 milliárd forint körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31