Növekedik a sertés termelői ára

agrarszektor.hu
A KSH keddi adatai szerint a vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal magasabb volt tavaly ilyenkorhoz képest. A búza és kukorica csökkenő termelői árával ellentétben minden állatcsoport ára nőtt, leginkább a vágómarháé, 54,1 százalékkal.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A vágósertés termelői ára az őszi időszakban emelkedett rohamosan, így ma már 390 forintba kerül kilója, ami több mint 21 százalékos drágulás a tavalyi 320 forintos nívóhoz viszonyítva.

"Az áremelkedés elsődleges oka a rendkívüli forintgyengülés, és a kilónkénti ár napokon belül túllépi a 400 forintot" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint 410 forintnál megáll majd a sertésár-szint, ez pedig megfelel a francia és lengyel áraknak. Hozzátette, várhatóan karácsonyig maradnak a magas árak, utána visszaeshet a kereslet, valamint a jövő évi életszínvonal-csökkenés is negatív hatással lehet a szektorra -  írja a Világgazdaság.

Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke szerint jelenlg azok a sertések drágák, amelyek egész életükben drágább, jobb minőségű takarmányt fogyasztottak.
A mostani helyzet a termelőknek kedvez, a feldolgozóknak viszont nagy gondot jelent, ezen kívül további problémákat szülhet a  nem szűnő forintgyengülés is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?