SAJTÓKÖZLEMÉNY: A szakértők továbbra is magas felvásárlási árakra számítanak - rekordérdeklődés mellett zajlott a Syngenta Fejér megyei szezonnyitója

agrarszektor.hu
A Székesfehérváron tartott rendezvény keretében a legmodernebb növényvédelmi technológiák és kukorica, napraforgó hibrid választék ismertetése mellett szakértők tartottak előadásokat a 2012-es évben várható növényvédelmi, növénytermesztési trendekről. A növénykultúránként - kalászos növények, napraforgó, és kukorica - felépített előadássorozat keretében az előadók gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak az érdeklődő közönség számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A változékony időjárás, valamint az árvizek és belvizek okozta elhúzódó vetés ellenére - elsősorban a magas felvásárlási áraknak köszönhetően - jól alakult a 2011-es év a legtöbb magyar gazda számára. A csapadékszegény időjárás hatására sok helyen többször is megtorpant a termények fejlődése, de a megfelelő növényvédelmi technológiák alkalmazásával az aszály okozta károk minimalizálhatóak voltak.

A 2012-es év folyamán a globálisan megnövekedett igényeknek és a visszafogott világkészleteknek köszönhetően továbbra is magas felvásárlási árakra számítanak a Syngenta szakértői. Azonban a magas terményárakban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások bevetése, amelyek - beváltva a hozzájuk fűzött reményeket - még biztosabban megtérülnek majd a gazdák számára.
Az immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvénysorozat székesfehérvári állomásán a vállalat stratégiai átalakulása - a növényvédelmi és a vetőmag ágazat összeolvadása - után a 2012-es év újításairól, illetve a várható növényvédelmi kihívásokról esett szó. 

A kalászos növények növényvédelmét a tavalyi évben a 2010. évi rendkívüli csapadékos időjárás jelentősen befolyásolta. Tavalyelőtt a vízzel telített talajok, az egyszikű gyomnövények felszaporodása, a nagy mennyiségben képződött fertőzőanyag, az őszi megkésett vetések hatására 2011-ben a gyomnövények későn keltek, a fejletlen kalászos növények gyomelnyomó képessége csökkent, a kezdeti levélfoltosságot okozó betegségek erőteljesen léptek fel, sok előző évi szármaradvány maradt a talaj felszínén. A tavaszi száraz, hűvös időjárás és helyi esők gyenge gyomkelést, az évelők terjedését, kései rozsdafertőzést, a védekezés nélküli táblákon kalászfuzárium tüneteket okozott. 

A 2012-ben várhatóan ismét magas gabonaárakkal lehet számolni, emiatt még inkább megéri majd gombaölő szereket használni. A Syngenta 2012-ben egy új herbicid kombinációt fejlesztett ki a felhasználók számára a fűféle- és kétszikű gyomok ellen, ami széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászos növény zászlóslevél fejlettségéig kijuttatható, rendkívül szelektív, szabad utóvetemény választást tesz lehetővé.
A kukorica esetében a sokévi átlagnál kevesebb eső okozott problémát a termelőknek. A nyár folyamán a gyakran változó időjárás többször visszavetette a kukorica fejlődését, valamint a termékenyülés időszakában sok helyen tapasztalható légköri aszály hatása szintén meglátszik az országos termésátlagon.

A kukoricatermesztésben első és egyben az egyik legfontosabb lépés a megfelelő hibrid kiválasztása, amely szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízható és kimagasló eredményt produkál. A Syngenta élen jár a kukoricahibridek kifejlesztésében, amelyek ma Magyarországon 15%-os piaci résszel bírnak. A 2011-es évben a diabrotica- (kukoricabogár-) lárvafertőzés az egész országban gyenge volt, szinte sehol sem haladta meg a 3,5-ös IOWA skálaértéket, ezért komoly megdőlésekkel sem lehetett találkozni. Viszont rengeteg kukoricabogár-imágó fordult elő: jelenlétükkel igen komoly károkat okoztak a termékenyülésben, és ez előrevetíti azt, hogy 2012-ben komoly lárvafertőzésre számíthatunk - ezért monokultúra esetén elengedhetetlen lesz a talajfertőtlenítők használata.

2012-ben kukoricában a Syngenta egy új, 3 hatóanyagból álló gyomirtószert vezet be, amely olajos formulációja révén kiemelkedik a posztemergens szerek közül. Fontos tulajdonsága a fenyércirok elleni hatásspektruma, valamint az, hogy tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen is.
A szeszélyes időjárás nem kedvezett a napraforgó-termesztőknek sem, azonban a kedvező felvásárlói áraknak és a magas, 2,4 t/ha országos termésátlagoknak köszönhetően szép haszonnal zárhatták az elmúlt szezont, amely biztosan megalapozza a jövő évi termesztési kedvet.

A 2012-es szezon újdonsága, hogy a napraforgó vetőmag piacon első Syngenta valamennyi napraforgó hibridjét csávázottan hozza forgalomba. Az elmúlt években dinamikusan nőtt azon termelők aránya, akik felismerték a minőségi csávázószer nyújtotta előnyöket, így az elmúlt szezonban a teljes napraforgó vetésterület 40%-án már csávázottan vásárolt vetőmagot használtak. A 100%-os kezelés bevezetésével a Syngenta emeli a színvonalat, hiszen az évek óta a termelési élvonalába tartozó csúcsgenetikájú hibrideket maximális védelemmel ellátva hozza forgalomba.

Az elmúlt szezon alapján valószínűsíthető, hogy továbbra is nagy problémát jelentenek majd az egyszikű gyomok (elsősorban kakaslábfű), és megoldandó feladat a fehér libatop- és parlagfű-mentesítés, sajnos ez a két gyom az elmúlt szezonban is nagy mennyiségben felszaporodott. A 2011-es év tapasztalatai ismét megerősítették, hogy alap-gyomirtásra szükség van napraforgóban. Az egész tenyészidőszakra kiterjedő gyommentességet szelektív preemergens készítménnyel kell megalapozni, szükség esetén pedig állománykezeléssel is ki kell egészíteni.

"A napjainkban jellemző, folyamatosan változó gazdasági környezetben még nagyobb kihívás lesz a hazai gazdáknak minőségi terményt előállítani. Ebben a munkában kíván partnerül szegődni a Syngenta, amely közös erővel szeretné megtalálni a legjobb választ a felmerülő kérdésekre, így segítve a termelőket a maximális eredmény elérésében" - mondta el a szezonnyitó zárásaként Heicz Péter a Syngenta régióvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?