Aratják az őszi árpát

agrarszektor.hu
Elkezdődött az őszi árpa betakarítása az ország középső, valamint déli fekvésű megyéiben a hét elején - közölte a Magyar Agrárkamara legfrissebb összegzése alapján az MTI-vel pénteken.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak adatai szerint őszi búzából 1,08 millió hektárról, őszi árpából 178 ezer, repcéből 163 ezer, tritikáléból 114 ezer, tavasz árpából 103 ezer, míg rozsból 37 ezer hektárról takaríthatnak be termést.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak júniusi termésbecslése szerint az idén őszi búzát körülbelül 1,1 millió hektárról takaríthatnak be, a vetésterület 10 százalékkal több az elmúlt évinél. A várható termés 4,25 millió tonna lehet az időjárási anomáliák miatt, mindössze 2 százalékkal több a tavalyinál. A hozam 7 százalékkal alacsonyabb, 3,9 tonna lesz hektáronként a becslés szerint.

Az első aratási napok eredményei alapján látszik, hogy az őszi árpa hozamával kapcsolatos becslések jól megközelítik a tényleges termésátlagokat. Az eltérés területtől függően jelentős, Bács-Kiskun megyében például 2,5-4,0 tonna, Baranya megyében pedig 4,5-5,0 tonna között mozog hektáronként.

Jelenleg országosan mintegy 178 ezer hektárról kerülhet őszi árpa a raktárakba. A becsült 3,6 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva mintegy 650 ezer tonna termény várható.

Az idén Magyarországon a repce betakarítható területe mintegy 164 ezer hektár a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak előrejelzése szerint. Így a betakarítható termésmennyiség 355 ezer tonnára tehető. A jelenlegi nagy forróság miatt Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhet a homokosabb területeken, illetve a déli megyékben, feltéve, ha továbbra is marad a száraz időjárás - jelezte a kamara közleményében.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?