Kevesebb a kukorica az aszály miatt

agrarszektor.hu
Az idén rekordnagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon, június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának jelentése szerint azonban az elmúlt időszakban az aszály több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a növényt, így jelentősen romlottak a terméskilátások - írja az MTI.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tavaly 1,216 millió hektárról 8,06 millió tonna kukoricát takarítottak be, a termésátlag 6,63 tonna volt hektáronként. Az előző évhez képest a termésátlag kissé csökkent ugyan, de a terület 180 hektárral nőtt, a betakarított összes termésmennyiség 1,1 millió tonnával emelkedett.

Az agrárkamara kiemeli, hogy a csapadékhiány más közép-kelet európai országokban és az Egyesült Államokban is komoly gondot okoz. Az amerikai kukoricaöv térségét már több hete aszály sújtja, és az előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható érdemi csapadék.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint a kukorica minősége messze elmaradhat a korábbi várakozásoktól, az idén 1988 óta a legrosszabb minőségű termést takaríthatják be az országban.

Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 százalékkal is nőhet a kukorica világpiaci ára. Ugyanakkor egyes tényezők épp az árnövekedés ellen hatnak: az Egyesült Államokban jó ütemben halad a téli búza betakarítása, és az alacsony benzinárak csökkentik az etanol, ezzel a kukorica iránti keresletet. Brazíliában a tavalyihoz képest 32 százalékkal nagyobb kukoricatermést várnak, emellett az indiai kukorica - az ázsiai ország fizetőeszközének leértékelődése miatt - egyre versenyképesebb lesz a világpiacon.

A takarmánykukorica tonnánkénti termelői ára jelenleg Magyarországon 54-56 ezer forint között mozog.

 

forrás: MTI/Index

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?