Aszály: Uniós segítségre számít Fazekas Sándor

agrarszektor.hu
A Dél- és Közép-Európa országait sújtó példátlan aszály miatt Uniós közbenjárás felvetését tervezi Fazekas Sándor, Vidékfejlesztési miniszter a szeptember 24-én esedékes uniós tanácsülésen. A kezdeményezéshez vélhetően csatlakozik Románia, Csehország, Görögország, Málta, Portugália, Olaszország és Spanyolország is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor az uniós tagállamok agrárminisztereinek ciprusi találkozóján terjesztette elő felvetését, melynek lényege, hogy az Európai Bizottság valamennyi lehetőséget tekintsen át arra vonatkozóan, hogy miként segíthetnének a gazdáknak. A vidékfejlesztési miniszter példaként említette a Szolidaritási Alapból történő gyorssegély nyújtását, valamint a környezetvédelmi előírások átmeneti felfüggesztését is. Mint mondta, a ciprusi soros EU-elnökség az ülésen az éghajlatváltozás és a vízgazdálkodás kérdését állította középpontba, valamint a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban.

A miniszter az ülésen ismertette Magyarország álláspontját arról, hogy fontosnak tartja a fenntartható vízgazdálkodást, a hatékony és takarékos öntözőrendszerek elterjesztését, a vízmegtartást segítő talajművelési módszereket, a szárazságtűrő növények mind szélesebb körű beillesztését a termelési szerkezetbe, a talajvédelem alaposabb figyelembe vételét, az uniós és a nemzeti talajvédelmi stratégiák összehangolását, továbbá azt, hogy a termőföldet alapvetően az eredeti célra, élelmiszer- és takarmánytermelésére kell felhasználni.

A megújuló, biomassza alapú energia előállítását elsősorban a helyi mezőgazdasági melléktermékek és a kommunális hulladékok felhasználásával kell megoldani, az energianövényeket a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeken kell termeszteni - hangsúlyozta. Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás miatt támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyeknek célja az ellenálló, de nem génmódosított növényfajták megkeresése, nemesítése és elterjesztése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?