Csökkenni kezdett a búza ára - pedig nincs miért

agrarszektor.hu
Még mindig 25 százalékkal magasabb a búza ára a tavaly ilyenkorinál, de már jóval alacsonyabb árszinten járunk, mint egy hónappal ezelőtt. Az idei terméskilátások ugyanis március elején még biztatóak voltak, ráadásul a viszonylag bőségesen rendelkezésre álló kukorica is "bezavar" a búza áralakulásába. Az aszályos tavasz azonban még fordíthat a helyzeten, de ha nem, akkor a készletek zsugorodása önmagában is fékező hatással lehet az áresésben.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében az áll, hogy számottevően csökkent a búza ára a világpiacon a 2019. február 8. -március 8. közötti időszakban. Azóta egy kis visszakorrigálás is történt (lásd ábra). A takarmánybúza spot piaci ára legnagyobb mértékben Franciaországban esett, ahol 215 dollár (USD)/tonnáért (-21 dollár, FOB Rouen) szerződtek a márciusban feladandó szállítmányokra. Ez az ár versenyképesebb most, mint a fekete-tengeri áru értéke, a búza európai exportja előtt tehát szabad az út.

Ezzel együtt Magyarországon még mindig magas a búza termelői ára: március második hetében 61-62 ezer forint/tonna volt áfa és szállítási költség nélküli, akár étkezési, akár takarmánybúzáról beszélünk. Az egy évvel korábbi árszintet előbbi 25 százalékkal, utóbbi 24 százalékkal haladta meg.

A kukorica ára az év eleji emelkedés után 2019. február 8. és március 8. között mérséklődött a világpiacon. A szezon első felében igen intenzív volt az Ukrajnában megtermelt kukorica unióba irányuló exportja. Az Európai Bizottság a 2018. július 1. és 2019. március 24-i importengedélyek alapján már 17,9 millió tonna kukorica behozatalát hagyta jóvá, amelynek több mint 60 százaléka származott Ukrajnából. Közben közeledik a dél-amerikai betarítás is, és Argentínában jók a terméskilátások. Az árcsökkenés itt is megkezdődött.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 45-46 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlta alul.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a három nagy elemző központ a július elsejéig tartó gazdasági évben a gabonakészletek további apadásával számol. Lehet persze arra hivatkozni, hogy az idei termés jobb lesz, de csak a tavalyi gyenge bázishoz mérten, és pillanatnyilag még azt sem vehetjük biztosra, hogy ez valóban így lesz. 

Az AccuWeather ugyanis már februárban előrejelezte a tavaszi aszályt - méghozzá Európa nagy részére. (Az öreg kontinens a világ legnagyobb búzaexportőre.) Magyarország a térképen a viharos régióban szerepel, de tudjuk, hogy a szélviharokon túl mást nemigen kaptunk, és már inkább a szárazként jelölt térségbe tartozunk. Bár Franciaországból eddig optimista hírek érkeztek, kérdéses, hogy a szezon végén is ennyire happy lesz-e a hangulat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?