2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Van jövője a sertéságazatnak Fazekas szerint

agrarszektor.hu
Megújulhat a magyar sertéságazat a piaci szereplők összefogásával, és elérheti a tíz évvel ezelőtti szintet a termelést, és a foglalkoztatást tekintve is - mondta Fazekas Sándor kedden Orosházán, az Orosházi Gazdakörök konferenciáján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fazekas Sándor emlékeztetett rá, hogy a sertésállomány az elmúlt tíz évben drasztikusan csökkent, a termelés a belső fogyasztáshoz sem elegendő, Magyarország importra szorul. 2012 júniusában a statisztikai adatok szerint a sertések száma 2,9 millió darab volt Magyarországon, míg 2002 júniusában még ötmillió. Ugyanakkor a világon évente 2 százalékos keresletnövekedés várható 2020-ig - tette hozzá. Kijelentette: a szakértelemre és tudásra alapozott ágazati program megvalósításához adottak a feltételek, a kormány a sertéságazat szereplői mellé állt, elfogadta a rövid, közép távú fejlesztésről szóló stratégiát.

A miniszter fontosnak nevezte többek között a feketegazdaság kifehérítését, új exportpiacok feltárást és a meglévők bővítését, a sertéstermelés előfinanszírozási feltételeinek a megteremtését, az élelmiszeripari hulladékok hatékonyabb felhasználását a takarmányozásban, az ágazati szereplők integrációs együttműködését, a vágóhidak és a helyi vágó pontok kapacitásainak az összehangolását, erős szaktanácsadói rendszer kiépítését és a Nyugat-Európából importált vágóhídi nyesedék hús-import mérséklődését. A miniszter kiemelte a 2013-as költségvetési tervezetben a sertéságazat támogatására 2,6 milliárd forint keretösszeget különítettek el, aminek segítségével több mint háromszáz program valósulhat meg az ágazatban.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke azt mondta: Magyarország éves szinten képes hatmillió darab sertést előállítani kiváló minőségben, versenyképes áron, döntően hazai sertésfajtákra alapozva. Szerinte nem szabad olcsó tömegáru termelésére berendezkedni, mert a versenytársak ezeket a rendszereket óriási tőkebefektetésekből már kiépítették.
Alapjaiban kell átépíteni a sertéságazat szerkezetét, alapozva a magyar sertéstartás hagyományira, a kiváló hazai törzstenyészetekre és arra a kutató munkára, ahol értékes, egyedülálló tudás halmozódott fel évtizedek alatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31