Mégsem fektet be Zambiában a Bonafarm

agrarszektor.hu
A Népszabadság információi szerint letett zambiai befektetéséről a Bonafarm Csoport, így egyelőre biztosan nem kezdi meg azt a beruházást, amelynek állami tenderét egyébként megnyerte a Csányi Sándorhoz köthető agráripari csoport.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A zambiai egyeztetések megrekedtek, emellett a finanszírozási környezet is átalakult, és a Bonafarm hazai fejlesztési tervei is felértékelődtek, így letettem az afrikai területfejlesztési projekt végrehajtásáról" - mondta a lapnak az üzletember.

A Bonafarm hosszú előkészítés után tavaly nyújtotta be pályázatát a Nansanga állam által kiírt területfejlesztési projektjére, a tender egy közel 18 ezer hektáros terület komplex fejlesztésére irányult. Az alapvető infrastruktúra megteremtése mellett mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenység végzéséhez szükséges beruházások kialakítása szerepelt a tervekben.

Miután a zambiai hatóságok a Bonafarm anyagát jelölték meg győztesként, a csoport képviselői tavaly augusztusban megkezdték a szakmai egyeztetést a zambiai kormányzat képviselőivel. A megbeszélések azonban a tavalyi év végi zambiai elnökválasztási kampány idején megrekedtek, és azokat egészen idén októberig nem is sikerült folytatni. Az egyeztetések elmaradása mellett a projekt megvalósíthatóságát érdemben rontották az elmúlt időszakban a nemzetközi pénzpiaci hangulat változásai, amelyek eredményeként a tőkepiacok által kockázatosabbnak tekintett beruházások finanszírozási háttere drasztikusan romlott.

A tavaly ősszel megtartott választásokon nem az 1991 óta hatalmon lévő Mozgalom a Többpárti Demokráciáért (MMD) lett a befutó, hanem a Michael Chilufya Sata által vezetett Haza és Front (PF), amely a kampányban élesen támadta az országba érkező külföldi beruházásokat, igaz, főleg a rézbányászatba befektető brazil és kínai cégeket. Igaz, az agrárfejlesztéseket szükségesnek nevezte, a Bonafarm mégis visszalépett. Erről már tájékoztatták a zambiai hatóságokat is.

A fenti folyamatokkal összefüggésben a csoport a magyarországi tevékenységének érdemi fejlesztéséről hozott stratégiai döntéseket, ami elsősorban új élelmiszer-ipari beruházások megvalósítását jelenti. Új, korszerű vágóhíd megépítését, ezt követően pedig egy modern húsfeldolgozó létrehozását tűzték ki célul, a projektek három éven belül megkezdődnek

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?