Jöhet a neonikotinoid-tiltás

agrarszektor.hu
Elkezdődött az Európai Tanácsban a neonikotinoid növényvédő szerek betiltásának előkészítő munkája. Még nem tudni, uniós szintű, vagy a tagállamok hatáskörébe utalt tiltásról lesz-e szó. Magyarország ellenzi a lépést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Korábban több tagállam is a neonikotinoid növényvédő szereket jelölte meg a tömeges méhpusztulások egyik okaként, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint azonban ezt nem támasztják alá a hazai tapasztalatok, a tiltás viszont a termelés biztonságát veszélyeztetné. "Ellenezzük a betiltást, hiszen nem pótolhatóak ezek a vegyszerek" - fogalmazott a miniszter.

A hétfői tanácsülés napirendjén a közös agrárpolitika, azon belül is a közvetlen kifizetések, agrártámogatások rendszerének átalakítása, egységesítése is szerepelt. Az Európai Bizottság Fazekas Sándor szerint csökkentené a munkaigényes állattenyésztés és kertészet támogatását, de a miniszter elmondta, hogy több tagállamnak, a többi között Magyarországnak is az az érdeke, hogy a támogatások mérséklése ne legyen túl jelentős, és minél lassabban valósuljon meg. A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország is támogatja azt az osztrák javaslatot, amely arra irányul, hogy az úgynevezett környezetvédelmi célterületekbe azok a területek is számítsanak bele, amelyeken fehérjenövényeket, például szóját termesztenek. Fazekas szerint ez ösztönözné a fehérjenövények termesztését Európában, ami csökkenthetné az importszója-függést, és a talaj állapotát is javíthatja.

Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy a szakminiszterek megvitatták az elmúlt hetekben kirobbant lóhúsbotrány ügyét. Fazekas egyúttal hangsúlyozta: Magyarország mindig is támogatta a termékek pontos eredetmegjelölését és nyomonkövethetőségét. "A fogyasztónak garanciák kellenek arra, hogy amit vásárol, az megbízható, jó minőségű, és tudnia kell az eredetét is" - hangoztatta a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a lóhúsbotrány miatt várhatóan szigorítani fogják az eredetmegjelölésre és annak ellenőrzésére vonatkozó uniós szabályokat. Fazekas Sándor szerint mivel a lóhús "értékes, minőségi húskategória", ezért nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben olyan lóhúst kevertek a termékekbe, amelynek az eredete tisztázatlan lehetett, ami olcsóbbá vagy eladhatatlanná tette volna a lóhúst.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?