Bori Tamás: már tisztul a kép az új Közös Agrárpolitika körül

agrarszektor.hu
Rendkívül nagy a bizonytalanság abban, hogyan alakul az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája (KAP). A tét óriási, mivel a KAP évente több százmilliárd forint támogatást közvetít a magyar gazdák számára. Az Agrárszektor Konferencián Bori Tamás, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) Közvetlen Kifizetések Igazgatóságának munkatársa beszélt az új KAP elfogadásának várható menetrendjéről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bori Tamás, a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián tartott előadását egy rövid történeti áttekintéssel kezdte, amelynek során kitért arra, hogy a 2017-ben az Európai Bizottság által az élelmiszerágazat és a mezőgazdaság jövőjéről szóló közleményéből hogyan jött létre 2018 júniusára a Bizottság jogszabályi javaslata a KAP 2020 utáni időszakára. Mint ismeretes, az eredeti tervek szerint az új KAP 2021. január 1-jén lépett volna életbe, de ahhoz az kellett volna, hogy a 2019-es év végére az Európai Parlament elfogadja a közös költségvetést, ekkor 2020-ban már csak a végrehajtási jogszabályokról kellett volna dönteni.

Az új KAP azonban hatalmas vitát generált mind az unió jogalkotó szervei, mind ezek szakbizottságai szintjén, az Európai Parlamentben tízezernél is több módosító javaslatot nyújtottak be, amelyeket mind meg kellett tárgyalni. Bori Tamás elmondta, hogy már a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt látszott, hogy idén nem lesz megállapodás az új KAP ügyében, ezért az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (COMAGRI) áprilisban közzétett egy riportot a projektről, amely alapján az új parlament folytathatta a munkáját.

Az új Európai Bizottság munkatervében már kiemelt fontosságot kapott az úgynevezett New Green Deal, amelynek célja azt elérni, hogy az Európai Unió tagállamai zéró kibocsátásra álljanak át. Miután az újonnan megalakult Európai Parlamentben felerősödtek a klímaváltozással kapcsolatos társadalmi igények, ezért a továbbiakban is nagy viták várhatóak még az új KAP ügyében.

A reform jelenlegi állása alapján nem tartható az eredeti ütemterv, ezért az EB 2019. október 31-én egy átmeneti intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek a vitája már folyamatban van

- mondta Bori Tamás.

Az Európai Bizottság egy egyéves átmeneti időszakot javasolt, amellyel kapcsolatosan kettő, erre az időszakra vonatkozó jogszabályt is előterjesztettek. A 2021-es átmeneti évre vonatkozó szabályozási javaslat legfőbb elemei a következők:

  • A jelenlegi érvényben levő szabályok alapján a megfelelő pénzügyi keretek biztosítása (business continuity).
  • A közvetlen kifizetések és piaci intézkedések folytatása, az első és második pillér közötti pénzügyi rugalmasság fenntartásával.
  • A vidékfejlesztési programok folytatása, esetenként új megoldásokkal.

A vidékfejlesztés kapcsán a következő lépések bizonyosak:

  • A tagállamok 2021. december 31-ig meghosszabbíthatják az aktuális vidékfejlesztési programjukat.
  • Ahol nincs programhosszabbítás, ott a 2021-es évre leosztott pénzügyi keret a 2022-2027 -es pénzügyi kerethez arányosan hozzáadódik.
  • 2021-ben új többéves kötelezettségvállalások köthetőek, de csak rövidebb, legfeljebb 3 éves időszakra.
  • A korábbi programozási időszakból származó kötelezettségvállalások továbbvitele a KAP Stratégiai Tervbe.

A 2019 végére várhatóan véglegesedni fog a Tanács és az EP álláspontja, jelenleg az úgynevezett trilógusok zajlanak a Tanács, a Parlament és a Bizottság között. Ha minden jól megy, mondta Bori Tamás, 2020 nyarán elfogadásra kerülnek az átmeneti időszakra benyújtott jogszabályokat, 2020 végére pedig a végrehajtási szabályokat is elfogadhatják, 2021 végére pedig véget érhet az átmeneti időszak.

Bori Tamás előadása végén beszámolt arról is, hogy hogyan lehet felkészülni az új KAP-ra. Az Európai Unió célja, hogy minden segítséget megadjon a tagállamoknak a végrehajtásra való felkészülés során. A DG-AGRI földrajzi alapon, a tagállamok szintjén GeoHub-okat alakított a KAP Stratégia Tervek elkészítésének folyamatos és hathatós segítségére. Bori Tamás szerint különösen fontos a folyamatos közös felkészülés a reformfolyamat változásainak folyamatos lekövetésével, valamint a tagállamoknak 2019. november 15-ig KAP Stratégiai Terv ütemtervet kellett benyújtaniuk, ebben pedig a következő lépéseknek kellett szerepelnie: helyzetjelentés, a Stratégiai Terv elkészítésének lépései és ütemterve, valamint a bevont ágazati szereplők köre.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?