Nem bizonyított az élelmiszer-feldolgozási támogatások hozzáadott értéke az ellenőrök szerint

agrarszektor.hu
A közös mezőgazdasági politika keretében "a mezőgazdasági és erdészeti termékek értéknövelése" elnevezésű, a mezőgazdaság és az erdészet versenyképességének javítását célzó intézkedés révén uniós vidékfejlesztési támogatás nyújtható a mezőgazdasági termékeket feldolgozó és forgalmazó vállalkozásoknak. Az uniós költségvetés 5,6 milliárd euró támogatást különített el a 2007-2013-as időszakra. A finanszírozást a nemzeti költségvetésekből egészítik ki, amellyel együtt a közfinanszírozás összege eléri a 9 milliárd eurót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tagállamoknak olyan vidékfejlesztési programokat kell kidolgozniuk, amelyek nemzeti vagy regionális célkitűzések révén a tagállami szükségletekhez szabják a támogatást, és úgy állapítják meg az intézkedés hatókörét, hogy a finanszírozás felhasználása hatékony legyen. Az ellenőrök megállapítása szerint azonban csak általános célkitűzéseket határoztak meg, amelyekből nem derült ki, hogy a támogatás a tagállam szándéka szerint hogyan növeli a mezőgazdasági termékek értékét, illetve hogyan javítja a mezőgazdaság versenyképességét. A Bizottság annak ellenére jóváhagyta a programokat, hogy a célcsoportok meghatározása nem történt meg. A Számvevőszéki ellenőrzés hat nemzeti és regionális vidékfejlesztési programra terjedt ki, amelyeket elsősorban méretük miatt választottak ki: Spanyolország (Kasztília és León), Franciaország, Olaszország (Lazio), Litvánia, Lengyelország és Románia.

Az uniós ellenőrök megállapították, hogy a tagállamok a finanszírozást nem olyan projektekhez irányítják, amelyek esetében kimutathatóan szükség van közpénzből nyújtott támogatásra. Enélkül pedig az intézkedés pusztán az élelmiszer-feldolgozó ágazatban beruházást eszközölő vállalkozásoknak nyújtott általános támogatássá sorvad, ami felveti a versenytorzulásnak és a szűkös közpénzek elpazarolásának veszélyét.

A mezőgazdaság versenyképességének javítására előirányzott uniós költségvetés közel 20%-át élelmiszer-feldolgozó és -forgalmazó vállalatoknak fizetik ki, de a nyomon követési és értékelési rendszerek mégsem gyűjtenek információt a hozzáadott értékről, sem a mezőgazdaság versenyképességére gyakorolt közvetlen hatásokról. A jelenlegi rendszerek valószínűleg nem lesznek képesek biztosítani az ahhoz szükséges információkat, hogy ki lehessen mutatni a támogatás sikerét, vagy javítani lehessen a 2014-2020 közötti időszakra annak eredményességét és hatékonyságát.

"A tagállamok nem határozzák meg egyértelműen finanszírozási szükségleteiket és megfelelő célkitűzéseket sem fogalmaznak meg" - mondta Jan Kin¹t (Csehország), a jelentésért felelős számvevőszéki tag, -"a Bizottságnak csak olyan programokat szabadna elfogadnia, amelyek ezeket tartalmazzák, máskülönben az intézkedés csupán az élelmiszer-feldolgozó vállalatoknak nyújtott pénzosztássá silányul."

(Bruxinfo)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?