5 százalék lóhús az európai marhahúskészítményekben

agrarszektor.hu
Az EU 27 tagországában vett marhahús készítmények alig 5 százalékában találtak lóhúsra utaló nyomot, és az emberi fogyasztásra szánt lóhús mindössze 0,5 százaléka tartalmazott egészségre ártalmas gyulladásgátló fenilbutazont.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nyilvánoságra hozta az Európai Bizottság a tagállami mintavételek és tesztek összesített eredményeit. A 27 tagállam hatóságai által megvizsgált marhahús készítmények kevesebb mint 5 százalékában találtak lóhúsra utaló jeleket, az élelmiszerláncba kerülő lóhús mintegy 0,5 százalékában mutatták ki egészségre káros mértékben a fenilbutazont, azaz a versenylovaknál használt gyulladásgátlót.

Toni Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztis szerint ezzel bebizonyosodott, hogy pusztán élelmiszerhamisítási, és nem élelmiszerbiztonsági ügyről van szó a lóhúsbotrány esetében. A testület az elkövetkezendő időszakban javaslatokat terjeszt majd elő az élelmiszerlánc ellenőrzésének megerősítésére illetve az élelmiszer-címkézésse kapcsolatos visszaélések szigorúbb szankcionálására.

A 27 tagállamban összesen 7259 tesztet folytattak le, 4144 esetben kifejezetten a lóhús DNS jelenlétét, 3115 esetben pedig a fenilbutazonét vizsgálták. A 75 százalékban uniós forrásból fizetett vizsgálatok során a több mint 4000 készítményből 193 esetben lett pozitív az eredmény ló DNS-re, míg a gyulladásgátlót 3115-ből alig 16-ban mutattak ki. A hivatalos vizsgálatok mellett a termelők, feldolgozók és kereskedők további 7951 tesztet hajtottak végre lóhús származékok után kutatva, de ezek mindössze 110 esetben hoztak pozitív eredményt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?