Precíz agrárkifizetés, kevesebb hiánypótlás - Egységes adatbázisok a MeKIR-ben

agrarszektor.hu
Precízebb hivatali döntéseket, kevesebb hiánypótlási felhívást és kisebb hibaszázalékkal végrehajtott ellenőrzéseket eredményezhet az agrártámogatási kifizetéseknél az úgynevezett mezőgazdasági és környezeti információs rendszer (MeKIR), amely 1,35 milliárd forintos uniós forrásból a jövő év június 30-ig épül ki. A projekt célja, hogy a ma meglévő, különálló hivatali adatbázisok összehangoltan működjenek.

Az új információs rendszer kialakítását az Európai Unió követeli meg, mert Brüsszel a 2014-2020. közötti következő uniós költségvetési ciklusban az eddigieknél is jobban nyomon kívánja követni, hogy a tagországok a számukra elkülönített agrárforrásokat a meghatározott célokra, üzemekre és földterületekre fordítják-e - jelentette ki Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke a MeKIR bemutató rendezvényén. Mivel a 2014-2020-ra vonatkozó uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformelemei már ismertek, a MeKIR-t ezek felhasználásával lehet kiépíteni. Így például most az aktív gazdákra, az úgynevezett mesterséges körülményekre, az állami tulajdonú földekre vagy az ökológiai területek nyilvántartására vonatkozó új szempontokat is figyelembe lehet venni, a létrejövő új informatikai keretrendszert pedig a későbbiekben már komolyabb fejlesztések nélkül lehet bővíteni.


Magyarországon ma nincs olyan információs rendszer, amely egy-egy konkrét mezőgazdasági üzem vagy földterület valamennyi fellelhető adatát egységesen tartalmazná - állapította meg az MVH elnöke. A számtalan hatósági nyilvántartás működése nem hatékony és indokolatlanul nagy munkaerőt köt le, ezért az új projekt célja, hogy a meglévő adatbázisokat össze lehessen hangolni. Alapvetően az érintett szervezetek rendszereinek átalakításáról, közös megjelenítéséről van szó, miközben az adatbázisok a helyükön maradnak. Ezért a belső munkálatokból a gazdálkodók közvetlenül keveset érzékelnek majd, de a MeKIR végeredményben gyorsabb és minőségibb szolgáltatásokat nyújthat az agrárgazdasági ügyfelek és a szakhatóságok számára is. Emellett az agrárkifizetésekkel kapcsolatban precízebb hatósági döntések születhetnek, így kevesebb hiánypótlásra lehet szükség és csökkenhet az ellenőrzések hibaszázaléka is.


Az új információs rendszer kialakítása ez év áprilisában kezdődött és 2014. június 30-án fejeződik be. A létrehozáshoz szükséges,1,35 milliárd forintnak megfelelő összeget teljes egészében az unió finanszírozza az elektronikus közigazgatási operatív program (ekop) forrásaiból. A projekt konzorciumi formában valósul meg a kifizető ügynökségként működő MVH vezetésével. A konzorciumban tagként a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködő partnerként a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vesz részt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?