Agrárguruk harca - GVH-igen kell a KITE-Bige paktumhoz

Bige László és Andrej Babis birokra kel a hazai agrárpiacon. A KITE tulajdonosok pedig kiveszik a pénzüket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyértelmű válaszlépésként fogható fel a cseh Agrofert Csoport közelmúltbeli magyarországi agrárpiaci térnyerésére, hogy a főként műtrágyagyártással foglalkozó Bige Holding megvásárolja az agrárintegrátori tevékenységet folytató nádudvari KITE Zrt.-t. A tranzakcióval a Bige Holding szélesíti profilját és partnerhálózatát, illetve komplexebbé teszi tevékenységét, miközben a KITE tulajdonosai "ki tudják venni" vállalatban lévő pénzüket. A tulajdonosváltást azonban előbb a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is jóvá kell hagynia.

A Bige cégcsoporthoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. és néhány magánszemély megvásárolja a nádudvari KITE Zrt. többségi tulajdonát - erősítette meg az agrárpiaci híreket az agrarszektor.hu-nak Búvár Géza. A KITE vezérigazgatója szerint a tranzakcióval a Bige cégcsoport tevékenysége komplexebbé válik, mivel profilja és partneri kapcsolatrendszere szélesedik. Ha valaki ma nem törekszik több lábon álló, komplex tevékenységre, nem lehet sikeres az agrárpiacon - állapította meg Búvár Géza.

A cseh Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert Holding tavaly vette meg a szintén agrárintegrátori tevékenységet végző bábolnai IKR Zrt. vetőmag-, műtrágya és növényvédő szer üzletágát, amelyeket előzőleg az IKR Agrár Kft. elnevezésű cégbe szerveztek ki. Így a befolyásos cseh vállalkozó készen kapott disztribúciós és kereskedelmi hálózathoz jutott Magyarországon, azóta pedig megszerezte az IKR Zrt.-től a mezőgazdasági gépek, berendezések értékesítésével és szervizelésével foglalkozó New Holland kizárólagos itteni forgalmazási jogosítványait is, amelyek az inputüzletágak tavalyi átadásakor még az IKR-nél maradtak. (Az agrarszektor.hu értesülései szerint az IKR Zrt. a napokban bejelenti, hogy a cégnél a New Holland "elvesztése" miatt végelszámolás kezdődik, miközben a még megmaradó tevékenységeket több kisebb társaságba szervezik ki).

Ráadásul az Agrofert csoport tulajdonolja a szlovákiai Vágsellyén található, Duslo nevű műtrágyagyárat is, amelynek termékeit az IKR megvásárlásával jóval nagyobb termelői körben terítheti a magyar piacon. Az Agrofert belépése így komoly konkurenciát jelent a szintén főként műtrágyapiaci érdekeltségű, Bige László vállalkozó tulajdonában lévő Bige Holdingnak, amelynek szakértők szerint reagálnia kell az új helyzetre, ha piaci pozíciót meg akarja tartani, illetve erősíteni szeretné azokat.

A KITE agrárintegrátorként ma 2,4 millió hektáron koordinálja-finanszírozza a termelést és közvetlenül 9 ezer termelővel áll kapcsolatban, akik maguk is több mint tízezer további kisebb gazdálkodót integrálnak. A vállalat - a korábbi IKR-hez hasonlóan - gép- és alkatrészforgalmazási, illetve vetőmag-, műtrágya-, növényvédő szer és terménykereskedelmi üzletágakat működtet. A társaság tavalyi forgalma elérte a 200 milliárd forintot és - a 110-120 milliárdos első félévi eredmény alapján - az idénre is hasonló nagyságrendű árbevétel prognosztizálható.

Az adásvétel a KITE oldaláról lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenlegi tulajdonosok "kivegyék" a pénzüket a cégből - fogalmazott Búvár Géza. E szándékuk régebbre nyúlik vissza, de - tette hozzá a vezérigazgató - a mostani döntéshez hozzájárulnak az utóbbi időszak jogszabályi változásai is.

A vezérigazgató nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a Bige-csoport a KITE-t mennyiért veszi meg és ezzel pontosan mekkora többségi tulajdonrészt szerezhet. A vállalat többségi részesedése mindenestre ma a cég 400 dolgozójának tulajdonában van, míg további jelentős részvénymennyiséget birtokol több termelő üzem (társaság), amelyek a vagyonkezelést végző KITE Kft.-n keresztül tulajdonolják a céget.

Ugyanakkor az adásvételi folyamat ma még az elején tart, mivel a tranzakciót a tulajdonos társaságok közgyűlésinek előbb egyenként jó kell hagyniuk, de e döntések még nem születtek meg - közölte Búvár Géza. Ezután a KITE és a Péti Nitrogénművek közötti szerződést még a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kell, és e procedúra akár egy évig is elhúzódhat. A GVH beleegyezésére az adásvételben résztvevő cégek mérete miatt van szükség, de a hivatal a vezérigazgató szerint feltehetően kiemelten vizsgálja majd a műtrágyapiacon várható változásokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28