Ma jár le Bige ultimátuma - A műtrágyaháború eddigi története

Agrárszektor
Ma derül ki, hogy 250 főt az utcára téve bezár-e a szolnoki műtrágya- és kénsavgyár. Az alábbiakban 5 perc alatt áttekintést nyerhet Magyarország elmúlt évtizedének legnagyobb piaci háborújáról, ennek okairól és legfontosabb mozzanatairól, valamint lehetséges következményeiről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi hetekben sorra érkeztek a hírek arról, hogy Bige Lászlót és cégeit szorongatják a hatóságok. A milliárdos üzletember szerint bosszúhadjárat folyik ellene, de világossá tette azt is: éppen egy kíméletben piaci háború felvonásait látjuk. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni az ügyről, amelyik akár egy 250 fővel dolgozó gyár bezárását is hozhatja.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Megérkezik Bige László

Magyarország egyik leggazdagabb embere erdélyi, nemesi családból származik, 1984-ben, 26 évesen érkezett Magyarországra Nagyváradról. Vegyész végzettségét Kolozsváron szerezte. Volt kajak-kenu edző, használtruha-kereskedő, de üzletelt pecsenyebárányokkal, majd vegyipari anyagokkal is. 1996-ban már ő bonyolította le a legnagyobb forgalmat a vegyiparban Magyarország és Románia között - írta meg hat évvel ezelőtt az origo.hu. Az évszám nem véletlen: a nyilvánosság számára 2013-ban vált először érdekessé Bige László, aki pedig ekkora már az ország második leggazdagabb embere volt.

Bige László (Forrás: MTI, Balázs Attila)

Vagyonát a vagyipari befektetéseinek köszönheti. A szolnoki gyárat - melynek kapcsán az utóbbi hetekben ismét egyre többet hallunk az üzletemberről - még akkor szerezete meg, amikor a Horn-érában privatizálták a Tiszamenti Vegyiműveket. Bige László ebben az időben még Csányi Sándor támogatását élvezte. Az igazi áttörést azonban a Péti Nitrogénművek megvásárlása (2002) és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk (2004) hozta el számára, utóbbi a hazai műtrágya-felhasználás fellendülésével járt. A gyár megvásárlásában szerepe volt Csányinak, ugyanis a Nitrogénművekben a MOL-nak 59 százalékos részesedése volt, plusz az ötmilliárd forint körüli vételár felét az OTP hitelezte. Mint ismert, mindkét említett cég Csányi Sándor kezében van.

Bigének a termelést segítő kedvezményeket is sikerült kiharcolnia magának a kormányzatnál. Ilyen intézkedés volt, hogy 2003-tól vámpótlék védi a magyar műtrágyagyártást a dömpingáron érkező importtól, illetve a földgáz olcsóbb beszerezhetősége a gyártás számára. Utóbbi kapcsán éppen nemrég szorongatták meg: úgy tűnt, hogy megvonják tőle a gáz stratégiai tárolási díja alóli mentességet. De a kedvezmények és a kapcsolatok nem elegendőek az üzleti sikerhez, ha nem járnak hatékonyságnövelő beruházással. Bige László mostanáig mintegy 140 milliárd forintot fordított kapacitásnövelő és korszerűsítő fejlesztésekre a műtrágyagyártásban, és régiós szinten az egyik legfontosabb egységgé növelte a péti gyárat.

2016-ban még együtt ünnepli a kormány és Bige a fejlesztéseket (Forrás: MTI, Bodnár Boglárka)

Élesedő konfliktus

2008-ban azonban - egy máig tisztázatlan üzleti konfliktus miatt - megromlott a viszony Csányi és Bige között, aminek következtében az OTP tőkéje elhagyta a péti gyárat, és egy pillanatra úgy tűnt, hogy akár a Nitrogénművek többségi tulajdonjogát is visszaszerezheti - ám ezt a számítást Bige László keresztülhúzta. A visszavágásra 2013-ban nyílt alkalom, amikor Csányi Sándornak sikerült két lépésben elhappolnia Bige orra elől a hőn áhított KITE-t. Az ország legnagyobb integrátori hálózata mindkét üzletembernek kincset jelentett, hiszen ezen keresztül hatékonyan lehet eljuttatni a gazdákhoz a mezőgazdasági termeléshez szükséges inputanyagokat, például a műtrágyát, de a KITE portfóliójába a növényvédő szerek, a vetőmagok és a gépek árusítása is beletartozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sikertelen akció után Bige László lendületes értékesítőhálózat-építésbe kezdett, és innentől kezdve vetőmagot és növényvédő szereket is árult. A piaci kiszorítósdi a termelők számára elképesztően alacsony árakat hozott (szerencsére a kőolaj árának zuhanása is segítette). Eközben a gyártási kapacitások fejlesztése sem állt le. A kettős szorításban a Nitrogénművek ismét nehéz anyagi helyzetbe sodródott, ezért a 2013-as kötvénykibocsátást 2018-ban egy újabb, 200 millió eurós követte. A tőkeszerzés ujjongó hírét azonban hamarosan sűrű hatósági ellenőrzések követték, míg végül - nem először itteni történetében - a vesztegetés vádja is elhangzott Bige ellen.

2012: katasztrófavédelmi gyakorlat Szolnokon. Azóta élesben is kivonultak (Fotó: MTI, Mészáros János)

A Gazdasági Versenyhivatal, az adóhatóság, a katasztrófavédelem és a nyomozók szorításából nehéz szabadulni, hiszen bárhol találhatnak hibát. Bige László az összehangolt akciót "oligarchikus maffiatámadásnak" nevezte, melynek nyilvánvaló célja a Bige Holding megroppantása és végső soron a Nitrogénművek megszerzése. A hazai piac bő 60 százalékát uraló műtrágyagyár megkaparintása elképesztő mértékben erősítené a KITE piaci pozícióit, nem véletlen, hogy az akció mögött ismét Csányi Sándor képe sejlik fel. Persze akadhatnak más riválisok is a piacon, mint ahogy erről írtunk is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bige ultimátuma

Bigét azonban nem kell félteni, kemény fából faragták. Első lépésben kilátásba helyezte, hogy bezárja a 250 főt foglalkoztató szolnoki gyárat, ha nem állnak le a vegzálásával. 10 napot adott a közigazgatási bíróságnak a hatósági döntések hatályon kívül helyezésére, az "ultimátum" éppen ma jár le. A gyár bezárása még nem vágná földhöz Bigét, sem a műtrágyapiacot, hiszen a holding zászlóshajója, a péti Nitrogénművek erősen tartja magát. A 250 ember beáldozásának lehetősége a kormánynak szólt:nagy balhé lesz, ha nem fogjátok vissza az ebeket. Az elmúlt 10 nap bizonyára intenzív tárgyalásokkal folyt, bár a bíróság független intézmény.  A végeredményre mindannyian kíváncsiak vagyunk, különösen az a 250 "feláldozható" ember, aki Szolnokon dolgozik. Bige mentségére szól, hogy ha elbukik, akkor megnyílik az esélye annak, hogy a magyar inputpiac túlságosan homogénné válik. Ez viszont 250 ezer gazdálkodót, plusz az összes kiskerttulajdonost érintené rosszul, hiszen az áremelésnek már nem szabnának gátat a versenytársak előnyös ajánlatai - nem lennének ilyenek a piacon. (Vannak más lehetséges forgatókönyvek is, ehhez olvassa el a 2019.06.18-i cikkünket.)

Íme az utóbbi időszak rövidített krónikája Bige-ügyben (fentebb nem hivatkozott írások):

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?