Itt a lehetőség, hogy agrárcége létfontosságú legyen

agrarszektor.hu
"Nemzeti létfontosságú rendszerelemeket" választanak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban, valamint az elosztó hálózatok esetében is meg kell határozni a létfontosságú létesítmények körét 2014. január 1-jétől. Bár a kijelölést alapvetően a vállalkozásoknak kell kezdeményezniük, a gyors és gördülékeny lebonyolítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hamarosan felveszi a kapcsolatot a várhatóan érintett ágazati szereplőkkel.

A létfontosságú létesítmények a növényi genetikai erőforrás-megőrzéssel, állati oltóanyag előállítással, élelmiszer-előállítással, valamint élelmiszer-elosztással foglalkozó vállalkozások közül kerülnek ki - tájékoztatott a Nébih. Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek minősülnek majd például azok a hús- és baromfihús-készítmény gyártással foglalkozó cégek, amelyek napi kapacitása eléri a 150 tonnát, de az olyan génbankok is, amelyek növények esetén legalább ezer megőrzött tétellel rendelkeznek.

A nemzeti létfontosságú rendszerelemmé történő nyilvánítást az üzemeltetőn kívül a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságai is kezdeményezhetik, a kijelölés és annak visszavonása pedig a Nébih hatáskörébe tartozik.

A kijelölt létesítményeknek 2015. január 1-jétől biztonsági összekötő személyeket is foglalkoztatniuk kell. Az adategyeztetés még folyamatban van. A Nébih előzetes becslései alapján csak egy szűk réteget, kevesebb mint 200 vállalkozást érint a rendelet. Annak érdekében, hogy a kijelölt kör mielőbb tisztázódjon, február végéig felveszik a kapcsolatot az ágazat érintett szereplőivel - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?