Malompert nyert Luxembourgban a milliárdos magyar

agrarszektor.hu
Kaphat uniós támogatásokat a Szatmári Malom Kft.

Pert nyert a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon a hazai hatóságokkal szemben a Szatmári Malom Kft. A cég Szatmári Zoltán milliárdos élelmiszeripari vállalkozó tulajdonában van, aki előkelő helyen szerepel a száz leggazdagabb magyarról összeállított listán is. A kft. a bírósági ítélettel elérte, hogy ne zárják ki a vidékfejlesztési támogatásokból, amelyeket Veszprém-Kádártán folyó malomipari beruházásához igényelt.

A jogi probléma ott keletkezett, hogy a Szatmári Malom Kft. három malomüzeme bezárását és azok kapacitásának összevonásával Veszprém-Kádártán egy új malom felépítését tervezte, amelyhez vidékfejlesztési támogatást kívánt igénybe venni - közölte az MTI. A magyar hatóságok azonban a kérelmet elutasították, mert álláspontjuk szerint az új megvalósítási helyen új beruházási tevékenység e jogcímen nem támogatható, kizárólag a meglévő malmok korszerűsítésére lenne igényelhető támogatás.

A vállalkozás bírósági úton támadta meg a hatósági határozatot. A kft. Szatmári Zoltán milliárdos vállalkozó tulajdonában van, aki 25,8 milliárd forintos becsült vagyonnal a 21. helyet foglalja el a leggazdagabb magyarokról készült legfrissebb listán.

A Szatmári Malom ügyében hozott mostani ítélet értelmében a malomüzem általános teljesítményét javító, régi malmok bezárásával és egy új malom kapacitásbővítés nélkül történő létrehozásával járó beruházás kaphat uniós vidékfejlesztési támogatásokat. Ítéletében az uniós igazságszolgáltatási fórum megállapította: az, amikor egy vagy több malomüzemet bezárnak annak érdekében, hogy helyükbe a meglévő kapacitás bővítése nélkül új malomüzem lépjen, a már meglévő malmok korszerűsítéséhez hasonló helyzetnek tekinthető. Ennél fogva a vállalkozás nem zárható ki a vidékfejlesztési támogatásból.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03