Máris összecsapott Orbán két új minisztere

agrarszektor.hu
Lázár kudarcnak, Fazekas sikernek tartja a vidékfejlesztést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincs összhang az előző kormány vidékfejlesztési tevékenységének megítélésében Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter között. Lázár szerint a vidékfejlesztési munka az elmúlt években nem volt sikeres, Fazekas viszont úgy ítéli meg, hogy az elsöprő tavaszi vidéki választási győzelem igazolja az eredményességet. Ugyanakkor a kritikai véleményeket támasztja alá, hogy a vidékfejlesztés az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerül, bár Fazekas - igaz, az alaposan meggyengétett agrártárca élén - miniszter maradhat. Ellenzéki vélemények szerint a vidékfejlesztés kudarcát tükrözi, hogy tavaly csak Németországba "két karcagnyi" ember települt ki.

Nincs szakmai indoka annak, hogy a vidékfejlesztés leváljon az eddigi Vidékfejlesztési Minisztériumról (VM) és a Miniszterelnökséghez kerüljön - állapította meg Kónya Péter független képviselő a parlamenti mezőgazdasági bizottság szerdai ülésén, amikor még földművelésügyi miniszterjelöltként hallgatta meg az azóta kinevezett Fazekas Sándort. Ha a miniszter az előző ciklusban kudarcot vallott, és ez az oka a vidékfejlesztés áthelyezésének, alkalmasnak érzi-e magát az átalakuló és Földművelésügyi Minisztériummá (FM) keresztelt új agrártárca vezetésére - firtatta a képviselő.

Mivel magyarázza azt a tényt, hogy tavaly "két karcagnyi" ember hagyta el az országot - tette fel a kérdést a vidékfejlesztés kapcsán a karcagi származású miniszterjelöltnek Sallai R. Benedek LMP-s képviselő azokra a korábbi hírekre reagálva, amelyek szerint az elmúlt évben csaknem 60 ezren költöztek Magyarországról Németországba. De legmeglepőbb módon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - akit Fazekas mellett szintén miniszterjelöltként hallgatott meg a bizottság - is úgy foglalt állást, hogy a kormány nem tartja sikeresnek a vidékfejlesztési eredményeket, igaz nem csak az elmúlt négy évre, hanem az 2007-2013. közötti, teljes előző hétéves uniós költségvetési ciklusra vonatkozóan.


MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János szerint nem technikai és kifizetési értelemben voltak problémák, hanem azzal, hogy a vidékfejlesztési támogatások jelentős része nem a megfelelő helyekre jutott el. Alapvetően ezzel indokolta, hogy a Miniszterelnökség átveszi az agrártárcától a 2014-2020. közötti uniós vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatait, vagyis a források elosztásához szükséges döntési jogosítványokat.

A mezőgazdasági bizottság több kormánypárti képviselője ugyanakkor elismerte Fazekas elmúlt kormányzati ciklusban mutatott teljesítményét, a miniszterjelölt pedig úgy fogalmazott, hogy "nem ő ülne a bizottsági meghallgatáson, ha tárcája kudarcot vallott volna". "Minden vidéki választási körzetet megnyertünk, ellentétben önökkel, akiket csúfosan leszavaztak" - vágott vissza az ellenzéki képviselőknek a fideszes miniszter-jelölt, aki a karcagi egyéni választókörzetben maga is fölényes győzelmet aratott, de előkelő helyen szerepelt a Fidesz országos listáján is.


MTI-fotó: Kovács Tamás

Fazekas Sándor az elvándorlást tragikusnak nevezte, de szerinte a korábbi "MSZP-SZDSZ kormányok országfelszámoló politikája után" a folyamatokat nem lehet egyik napról a másikra megfordítani". A vidékfejlesztési támogatások áthelyezésével kapcsolatban pedig úgy vélte: a választási eredmények is igazolták, hogy "egy kormány van, és a teljesítményt nem befolyásolja, melyik támogatási terület hová tartozik". A vidékfejlesztés egyébként is csupán "néhány százalékát" tette ki a korábbi VM feladatainak, és a Miniszterelnökség ezután is arra a szakmai munkára kíván támaszkodni, amelyet az átalakított FM nyújt - hangoztatta a miniszterjelölt.

Ágazati szakértők azonban egyértelműen úgy értékelik, hogy az átalakuló FM jelentősen gyengül az előző ciklus Vidékfejlesztési Minisztériumához képest, így Fazekas pozíciója is súlytalanabbá válik. A lényeges agrárterületek - így a mezőgazdaság, az állami földvagyon kezelése, az élelmiszerbiztonság, a halászat vagy a vadászat - az FM-nél maradnak, és a tárca felel a környezet- és természetvédelemért is, de az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról szóló döntéseket lényegében a Miniszterelnökség hozza majd meg.

Az 1990-es agrártermelési szint elérése a cél
Az elmúlt három évben 30 százalékkal bővült a mezőgazdaság teljesítménye, és az a fő cél, hogy az ágazat továbbra is növekedési pályán maradjon, illetve a GDP-növekedés fő motorja legyen - jelentette ki a mezőgazdasági bizottság előtt Fazekas Sándor. A belső fogyasztás növelésével és a keleti nyitás politikájával reálisnak tartotta, hogy a mezőgazdaság az új kormányzati ciklus végére elérje az 1990-es termelési szintet. Ehhez további jelentős teljesítménybővülésre lenne szükség, mivel korábbi adatok szerint a mezőgazdaság most körülbelül az 1990-es eredmény 77 százalékán áll. A tárca továbbra is az agrárközéposztály megerősítésére törekszik, a fontosabb szakterületek közül pedig egyebek mellett a GMO-mentességet, a "földet a gazdáknak programot", az osztatlan földterületek kimérését, az elhagyott zártkertek termelésbe vonását, az úgynevezett rövid ellátás lánc megszervezését, a kézműves és biotermékek előtérbe helyezését, a nagy élelmiszeripari cégek versenyképességének javítását, a pálinka népszerűsítését és az agrárdiplomáciát tartja szem előtt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 10. 06:03