Mi lesz még itt? - Egymás torkának ugranak a bankok

agrarszektor.hu
Hatalmas verseny alakult ki mára a bankok között abban, hogy megfinanszírozhassák a mezőgazdasági termelők számára az úgynevezett uniós területalapú agrártámogatásokat. A meghirdetett konstrukciókban a pénzintézetek a hektáronkénti EU-támogatás 80-100 százalékát is meghitelezik a gazdálkodóknak, akik az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja (NHP) révén a piacinál olcsóbban, maximum 2,5 százalékos kamattal is forrásokhoz juthatnak. A legnagyobb, akár 100 százalékos hektáronkénti előfinanszírozást a Takarékbank és az Erste vállalja, de 85 százalékos, illetve azt meghaladó mértékben hitelez a Budapest Bank, az FHB, a Raiffeisen és az OTP is. Az agrárszektor.hu a banki termékeket hasonlította össze.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendkívül népszerűvé vált mára az uniós területalapú támogatások (SAPS) előfinanszírozása a bankok körében. Pénzintézeti szempontból a legnagyobb előnyt az jelenti, hogy - legalábbis a 2015-2020. közötti, jelenlegi uniós költségvetési ciklusban - jól kiszámítható, hogy a termelők megművelt földjeikre mennyi támogatást kaphatnak, így az EU-források a hitelek stabil fedezetéül szolgálhatnak.

Az uniós SAPS lényege, hogy a termelők hektárra vetített, fix összegű éves támogatást vehetnek igénybe. Brüsszel az idén, illetve várhatóan a további években is 226 eurót fizet egy hektárra, bár a támogatás szerkezete mostantól megváltozik. Az eddigi egyösszegű SAPS-ot alap- és zöldítési támogatás váltja fel, amely az idén hektáronként várhatóan 144,7 euró, illetve 81,3 euró lesz.


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

 

A 226 eurós összeg - a forint/euró árfolyamtól függően - hektáronként 68-70 ezer forintnak felelhet meg, a bankok pedig ennek előfinanszírozására dolgoztak ki különböző konstrukciókat. Az adott évi területalapú támogatásokat ugyanis a tagországok leghamarabb október közepétől fizethetik ki, a kiutalások pedig akár a következő év június 30-ig is eltarthatnak. Ezért sok termelőnek jól jöhet, ha a bankokkal meghiteleztetheti a támogatásokat, így jóval korábban hozzájuthat azokhoz.

Az agrárszektor.hu összehasonlításából kiderül, hogy a Budapest Bank, az Erste, az FHB, a K&H, az OTP, a Raiffeisen és a Takarékbank dolgozott ki, illetve hirdetett meg olyan konstrukciókat, amelyek részletes kondíciókat tartalmaznak. (Az előfinanszírozásra például a CIB is vállalkozik, de a bank saját honlapján ezzel kapcsolatban nem tüntet fel konkrét adatokat) . A banki ajánlatok összevetése nem egyszerű, mert sok olyan tényezőtől függnek, amelyek jelentősen eltérhetnek egymástól.

Így finanszírozzák a bankok a területalapú agrártámogatásokat*
                      Maximális futamidő      Maximális arány   Maximális összeg
                                  (év)                             (százalék)         (ezer forint/hektár)

Takarékbank        nincs adat               90 vagy 100           nincs adat

Erste                           3                              85-100                  nincs adat

FHB Bank                  1                                 86                          60

Budapest Bank         1                                 85                       nincs adat

Raiffeisen                  1                             80 vagy 85             igazolt támogatás és 2013-as összeg alapján
                                                                                 
OTP Bank                 1-3                           80 vagy 85              54,2 vagy 57,6**

K&H                   2016. július 15-ig              80                         56

* Az összehasonlítás elsősorban a százalékos arányokon alapul. A hektáronkénti konkrét összegek, illetve a banki ajánlatok több más tényezőtől is függnek.
** két- vagy hároméves előfinanszírozásnál a hektáronkénti összeg nagyobb
Forrás: hivatalos banki ajánlatok, konstrukciók

Az viszonylag könnyebben megállapítható, hogy a pénzintézetek nagy része az uniós területalapú támogatásokat egy évre finanszírozza meg, és csak az Erste és az OTP kínál maximum hároméves konstrukciókat is. Nagyobb különbség látszik ugyanakkor abban, hogy egy-egy bank a 68-70 ezer forintos hektáronkénti összeg hány százalékát hitelezi meg. A legnagyobb mértékben, akár 90-100 százalékos arányban a Takarékbank vállalkozik az előfinanszírozásra, az Erste pedig a hektáronkénti összeg 85-100 százalékát nyújthatja. A sorban - 86 százalékkal - az FHB foglalja el a harmadik helyet, míg a többi pénzintézet 80-85 százalékos részarányt vállal be.

A százalékos adatok azonban nem adhatnak teljes összehasonlítást, mert a pénzintézetek - főleg 90 százalék feletti hitelezésnél - a folyósítást további biztosítékokhoz vagy ügyfélminősítési eredményekhez köthetik. A százalékos értékek emellett azért is nehezen összevethetők, mert a bankok eltérő várható euró árfolyammal számolhatnak, így a százalékos adatok más-más hektáronkénti összegre vonatkozhatnak. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy egyedi eljárásokban a pénzintézeteknél a meghirdetett "általános arányszámoknál" magasabb finanszírozásra is lehetőség nyílhat.

Összességében ugyanakkor látható, hogy a korábbi évekhez képest a bankok a területalapú támogatásokat ma már nagyobb százalékos arányban hajlandók megfinanszírozni. Emellett a gazdálkodók számára kedvező, hogy most jóval kisebb kamattal juthatnak területalapú támogatásokra épülő hitelekhez. Legkedvezőbbnek az NHP-s konstrukciók számítanak, amelyekben a piacinál kisebb, maximum 2,5 százalékos a hiteldíj. Érdemes tehát tájékozódni a további feltételekről is, mivel a pénzintézetek nyújtanak piaci hiteleket is, illetve felszámíthatnak egyéb - például kezelési, keretbeállítási vagy közjegyzői - díjakat is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?