Valamit nagyon tudhat - Újra kaszált a cseh milliárdos

agrarszektor.hu
Jelentősen növelte bevételeit a cseh Agrofert vállalat. A tavalyi évben mintegy tíz százalékos növekedést mutató mezőgazdasági és vegyipari cégcsoport több európai országban is jelen van, magyar érdekeltsége közé tartozik például a Ceres pékség, az IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai cég is. A vállalat egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, cseh kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, akit a cseh ellenzék és a sajtó is gyakran vádol politikai- és gazdasági összeférhetetlenséggel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tíz százalékkal nőtt az Agrofert csoport tavalyi éves bevétele, így 2014-et mintegy 167 milliárd koronával zárta a vállalat - olvasható az Agrofert oldalán. A cég szerint a tavalyi beruházások értéke 12,6 milliárd korona körül alakult, a csoport forgalmában pedig az állami megrendelések értéke 1,1 százalékot ért el. A tavalyi nyereséghez leginkább a csoport német vegyipari cégei járultak hozzá. Így például az Agrofert legjobban teljesítő tagja az SKW Sticksoffwerke Piesteritz német műanyaggyártó vállalat volt, amely a tavalyi évet 2, 9 milliárd koronás nyereséggel zárta.

A cseh cégcsoport legjelentősebb tavalyi akvizíciója a kiskunfélegyházi NT Kft. megvásárlása volt, de nem a napraforgóolajat gyártó vállalat az egyetlen magyar Agrofert érdekeltség. A cég tulajdonában áll például a győri Ceres pékség, a bábolnai IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cég is. Emellett érdekeltségei vannak Németországban, Szlovákiában és néhány további európai államban is.

Érdekesség, hogy a mintegy 34 ezer embert foglalkoztató cégcsoport egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, aki a cseh kormányfő helyettese és egyben az ország pénzügyminisztere is. Babist a cseh ellenzék és a sajtó is bírálja, mivel szerintük a politikai és a gazdasági tevékenysége összeférhetetlen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03