Lázár a csúcshivatalról: Brüsszel írásba adta, hogy egyetért

agrarszektor.hu
Írásos dokumentum szól arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások hazai kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszüntetését - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormányzati szervek Orbán Viktor miniszterelnök utasítására folytattak konzultációt az ügyben Brüsszellel a kormánydöntés meghozatala előtt. Lázár János szerint az átszervezés miatt nincs szükség új brüsszeli akkreditációra, ezért semmilyen kár nem érheti a gazdákat. Egy új akkreditációs folyamat ugyanakkor ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztetné a támogatási kifizetéseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hozzájárul az Európai Bizottság ahhoz, hogy Magyarország jogutódlással megszüntethesse a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt - közölte mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Magyarország - Orbán Viktor utasítására - előzetes konzultációt folytatott az ügyben Brüsszellel, és a miniszter szerint a beleegyezésről írásos dokumentumot szerzett.

Az átszervezés miatt semmilyen kár nem érheti a gazdákat - tette hozzá Lázár János. Sőt, szerinte a kifizetési rendszer sokkal jobban működik majd. Egyébként pedig - szögezte le - nemzeti hatáskörbe tartozik, hogy egy-egy tagországban az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kiutalása milyen szervezeti egységben zajlik.

Mint ismert, a közelmúltban jelent meg kormányhatározat arról, hogy az állami bürokráciacsökkentő csomag részeként az MVH is megszűnik 2017. január elsejével, és feladatait a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a megyei kormányhivatalok veszik át. Az FM közleményben jelezte, hogy végrehajtja a tárcát érintő árszervezéseket, de az irányítása alatt álló MVH megszüntetését kezdettől fogva ellenezte.

Egyes szakértők továbbra is kizártnak tartják, hogy a magyar kifizetési rendszer ilyen mértékű átalakítását újabb uniós akkreditáció nélkül végre lehessen hajtani. Ha viszont szükség lenne akkreditációra, annak befejezéséig az uniós támogatások kifizetését le kellene állítani. Mivel a folyamat akár évekig is eltarthatna, az MVH átszervezése az uniós agrár- és vidékfejlesztési pénzek kiutalását ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztethetné.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?