Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy a kormány már a társadalmi egyeztetés lejárta előtt döntött az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sorsáról.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

December 6-án jelent meg a kormány határozata a Magyar Közlönyben a meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről - írta meg a 24.hu. Az rendelet indoklása szerint a kormány az ország energiafüggetlenségének megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása, a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése érdekében egyetért azzal, hogy a 2023. december 31-i hatállyal megszűnjön  az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az általa ellátott közfeladatokat az új, az állam 100%-os tulajdonában lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság lássa el.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban több feladatot is adott minisztereinek: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) útján kell gondoskodnia az állami cég 170 millió forint pénzbeli hozzájárulással - 20 millió forint jegyzett tőke és 150 millió forint tőketartalék mellett - történő megalapításáról. A pénzt Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átcsoportosítania.  Az új cég felett, annak bejegyzése után Lantos Csaba energiaügyi miniszter fogja majd a tulajdonosi jogokat gyakorolni. A vállalkozásban az állami tulajdont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként kell majd meghatározni 2024. május 31-ig, de az OMSZ ingatlanvagyona már január elsejétől átkerül a céghez.

Lantos Csabának emellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy István agrárminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával előterjesztést kell készítenie arról, hogy a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő és társasági tulajdonában álló, környezetvédelmi feladatellátáshoz kapcsolódó, az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. társasági tulajdonában álló, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer feladatellátáshoz szükséges, a feladatkörükben érintett kormányhivatalok vagyonkezelésében lévő, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat automata és manuális mérőhálózatának feladatellátásához szükséges ingóságok, immateriális javaknak az állami céghez kerüljenek.

A határozat jóval korábban megszületett, mint a rendelet, amelynek tervezete november 30-án jelent meg a kormány honlapján és december 8-ig adott időt a társadalmi egyeztetésre. A kormány szerint az állami céggel stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatoknak, a HungaroMet energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásaival növekedhetne az energiahatékonyság és az energiabiztonság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?