2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Nincs olyan, hogy túl kockázatos - Újabb kétezer agárcég juthat hitelhez

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által támogatott, az Európai Beruházási Terv központját adó COSME uniós garanciaprogram keretében. Az új termék lehetővé teszi az AVHGA számára a kkv-k finanszírozási piacán több mint 50 Mrd Ft (kb. 160 millió euró) hitel kihelyezését garancia segítségével akár kétezer magyarországi kisvállalkozás számára, akik elsősorban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykednek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

AVHGA kezességével beruházási és forgóeszköz-, folyószámlahitelhez és bankgaranciához is hozzájuttatja a vállalkozásokat. Az Európai Bizottság által finanszírozott COSME programon keresztül az EBA viszontgaranciája biztosítja az AVHGA új garancia termékének indítását, ami kifejezetten olyan kkv-k támogatására fókuszál, melyek egyébként nem jutnának finanszírozáshoz.

Az AVHGA stratégiai célkitűzése, hogy megkönnyítse a hitelhez jutást olyan kkv-k számára, amelyek finanszírozását a pénzügyi intézmények túl kockázatosnak ítélik. Az alapítvány az EBA-val kötött együttműködés révén további, jelentős számú agrár- és vidéki vállalkozás finanszírozási lehetőségeit fogja javítani. Bár az elmúlt években az AVHGA megduplázta ügyfeleinek számát, a COSME programban még nagyobb pénzügyi mozgástér áll rendelkezésre a vállalkozások támogatására, és az egyszerűbb adminisztrációs feltételek révén a kérelmek bírálati és átfutási ideje is tovább fog csökkenni. Több hazai hitelintézettel dolgozunk együtt a vállalkozók igényeit kielégítő olyan termékek kialakításán, amelyek mögött az EIF viszontgaranciája áll - komentálta  amegállapodást dr. Herczegh András, AVHGA ügyvezető igazgatója.

A COSME-ról
A 2014-2020 óta futó, 2,3 milliárd euró összköltségvetésű COSME uniós program a kis- és középvállalkozások versenyképességét fejleszti. A program legalább 60% -át két pénzügyi eszköz kapja, hogy megkönnyítse a finanszírozáshoz való hozzáférést az európai kkv-k számára. A COSME hitelgarancia-eszköz támogatja garanciák és viszontgaranciák nyújtását a pénzintézetek részére, hogy így még több finanszírozási forráshoz férhessenek hozzá kkv-k. Ez a lehetőség magában foglalja a kkv-k adósságfinanszírozási portfólióinak értékpapírosítását is. A COSME másik program-lába a COSME tőke eszköz, amely kockázati tőkét biztosít a kkv-k számára elsősorban a bővítés és növekedés szakaszában. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikereiből építkezik (2007-2013), amely segített mozgósítani több mint 20 milliárd euró hitelt és 3 milliárd euró kockázati tőkét több mint 377.000 európai kkv számára.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?