Lázárék elárulták: megint csalási kísérletekre bukkantak

agrarszektor.hu
Kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni egyes pályázatírók a Vidékfejlesztési Program fiatal gazda pályázatán, ezért az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség szigorítja a kiírási feltételeket. Továbbra is csábíthat a visszaélésekre, hogy egy-egy pályázó 40 ezer eurós támogatáshoz juthat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fiatal mezőgazdasági termelők számára meghirdetett támogatásnál azért kell szigorítani, mert egyes pályázatírók az elmúlt hetekben kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni - közölte a Borjog és bormarketing 2017 konferencián Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Ezért a Lázár János vezette tárca március elsejéről március 16-ra változtatta a kezdő beadási határidőt, és módosítja a kiírás tartalmát is.

Milyen pályázatok jelennek még meg a Vidékfejlesztési Programban? Mikorra várható a pályázatok elbírálása, mikor születhetnek meg a támogatói döntések? Mikorra várható az elnyert támogatások kifizetése? Erről is szó lesz az Agrárium 2017 Konferencián március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mivel lehetőség lett volna "néhány zsáknyi" gombatermeléssel indulni a pályázaton, megjelentek a "hirtelen gombatermesztővé vált" pályázók - fogalmazott az MTI szerint az államtitkár. A szigorítás eredményeként viszont csak azok jelentkezhetnek majd, akiknek 2016-ban már volt egységes kérelmük, illetve ennek hiányában azok, akik 2017 áprilisában - az újabb egységes kérelembenyújtás megjelenésekor - igazolják üzemméretüket. A fiatal gazdák számára tavaly decemberben meghirdetett pályázat keretösszege 37,75 milliárd forint, egy-egy pályázó pedig 40 ezer eurónak megfelelő összeghez juthat.

Nem ez az első eset, hogy egyes pályázók vissza akartak élni a fiatal gazdák számára elkülönített támogatásokkal. A 2015-ben kiírt pályázaton például többen hamis diplomákat (végzettséget igazoló okiratokat) mutattak be, ezért az azóta megszüntetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rendőrségi feljelentést is tett.

Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség módosítja az agrárvállalkozások több lábon állását lehetővé tevő diverzifikációs pályázatot is, mert itt úgynevezett lehatárolási probléma adódott. Eredetileg nem mezőgazdasági vállalkozások is indulhattak volna a pályázaton, ugyanakkor nekik a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) is adhat forrásokat, így ebből a pályázatból kizárják őket. Ezáltal csak az agrár mikrovállalkozások pályázhatnak majd elsősorban egyéb, nem agrárcélok, például a falusi turizmus fejlesztésére, szálláshelyek bővítésére

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03