Akár 15 százalékkal is olcsóbb lehet a ponty

agrarszektor.hu
Tizenöt százalékkal csökkenhet a hal ára 2018-tól amiatt, hogy öt százalékra mérsékelnék a fogyasztásra szánt hal áfáját. A halhús áfájának tervezett változásától a fogyasztás növekedését várják.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A hal áfájának öt százalékra csökkentését már korábban is szorgalmazták, mivel az ágazat versenyhátrányba került a sertés- és baromfihús áfájának korábbi mérséklése után - mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke. Ugyanakkor a fogyasztók is drágának tartják a halhúst.

A hazai piaci szereplők a környező országokhoz képest versenyhátrányba kerülhetnek amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot. Ezért kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, és arra kérik a kormányt, hogy az áfacsökkentés mellett a vízkészlet-használati járulékot, és a vízdíjat is mérsékelje.

Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő ország Európában. A magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?