Akár 15 százalékkal is olcsóbb lehet a ponty

agrarszektor.hu
Tizenöt százalékkal csökkenhet a hal ára 2018-tól amiatt, hogy öt százalékra mérsékelnék a fogyasztásra szánt hal áfáját. A halhús áfájának tervezett változásától a fogyasztás növekedését várják.

A hal áfájának öt százalékra csökkentését már korábban is szorgalmazták, mivel az ágazat versenyhátrányba került a sertés- és baromfihús áfájának korábbi mérséklése után - mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke. Ugyanakkor a fogyasztók is drágának tartják a halhúst.

A hazai piaci szereplők a környező országokhoz képest versenyhátrányba kerülhetnek amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot. Ezért kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, és arra kérik a kormányt, hogy az áfacsökkentés mellett a vízkészlet-használati járulékot, és a vízdíjat is mérsékelje.

Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő ország Európában. A magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?