Ömlik be az import hal Magyarországra: nincs elég hazai?

Ömlik be az import hal Magyarországra: nincs elég hazai?

agrarszektor.hu
A karácsonyi időszakban továbbra is a ponty marad a legnépszerűbb hal a magyar asztalokon, miközben az importtermékek aránya folyamatosan növekszik. A termelői árak várhatóan nem emelkednek, ami kedvező a fogyasztók számára - tudósított az Infostart.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A hazai halfogyasztás erősen szezonális jellegű, az éves értékesítés 35-40 százaléka a karácsonyi időszakra koncentrálódik, bár ez a tendencia kezd változni - nyilatkozta az InfoRádióban Puskás Nándor, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Magyarország jelentősen elmarad az uniós átlagtól a halfogyasztás tekintetében. Az évi 6,5 kilogrammos fejenkénti fogyasztás messze van az EU-s 24 kilogrammos átlagtól. A szakember szerint ennek egyik fő oka az elégtelen értékesítési hálózat: a megfelelő választék főként a szuper- és hipermarketekben érhető el, míg a vidéki településeken gyakran nem jutnak el a fogyasztókhoz a haltermékek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy a lényeg, hogy sok és jó minőségű hal kell bele, legfőképpen ponty

- emelte ki Puskás a halászlével kapcsolatban, amely továbbra is a karácsonyi asztalok egyik fő fogása.

A szakember hangsúlyozta, hogy bár nincs egyetlen "igazi" halászlé recept, a ponty minden változatban meghatározó alapanyag. Az elnök figyelmeztetett, hogy bár a dobogós helyekért ma már főként import halak versengenek, amelyek minősége megfelelő lehet, a távol-keleti termékek esetében az élelmiszerbiztonsági kontroll kevésbé megbízható, mint a hazai termékeknél.

A karácsonyi szezonra szánt halak lehalászása már szeptemberben elkezdődött, a munka jelentős részét október-november folyamán végezték el. A lehalászott halak jelenleg tárolómedencékben várják a feldolgozást vagy az áruházláncok, piacok akváriumaiba kerülést. A halakat alfajok és méret szerint osztályozzák, hogy a vásárlók igényeit minél hatékonyabban ki tudják szolgálni az ünnepek előtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?