A zloty hátán kapaszkodik a forint

agrarszektor.hu
Hétfő délelőttre erősödni kezdett a forint az euróval szemben, és a régióval kapcsolatban is jelentősen javult a hangulat. A múlt héten nagyot bukó lengyel zloty éles fordulatot produkált miután Andrzej Duda elnök megvétózni készül a bírált jogszabály egyes részeit - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Látványos a forint szárnyalása a dollárral szemben az utóbbi időszakban, hétfő délelőtt már 262,22-nél járt a jegyzés. Egy hét alatt ez 1,9 százalékos erősödést jelent, míg egy hónapos időtávon 5,2 százalékkal került lejjebb a dollár-forint árfolyam.

Ezzel a múlt hét végére két és féléves csúcsra erősödött a forint a dollárral szemben, legutóbb 2015 elején volt ilyen alacsony a jegyzés.

Új irányt vett a zloty

Miután hétfőn Andrzej Duda elnök bejelentette, hogy megvétózza a bíróságokkal kapcsolatos jogszabály egyes részeit hirtelen erősödni kezdett a lengyel zloty. A lengyel kormány a törvény miatt komoly nemzetközi bírálatokat kapott a múlt héten, a zloty is ennek köszönhetően gyengült. Most 4,24 alatt jár az euró-zloty, ami már 0,7 százalékkal alacsonyabb a pénteki szintnél. 

A Varsóból érkező kedvező hírek a forintnak is adtak még egy lökést, mert most 305,27-nél jár a magyar deviza az euróval szemben, ami 0,1 százalékos erősödést jelent péntekhez képest.

A tágabban vett feltörekvő piacokon az orosz rubel hétfő reggelre 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a török líra 0,15 százalékkal erősödött, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékot javított.

A dollár próbál magára találni

A múlt heti nagy bukás után a dollár továbbra is próbál magára találni, de csak kisebb korrekcióra telik neki egyelőre. Most 1,165 körül jár az euróval szembeni jegyzés, ami 0,1 százalékos dollárerősödésnek felel meg. A szakemberek szerint a szerdai Fed-döntés mellett a pénteken érkező második negyedéves GDP-adat lehet meghatározó, és hozhat akár fordulatot a piacon.

 

Meddig tarthat ki a forint ereje?

 

A címlapkép forrása: MTI/Bizományosi, Faludi Imre

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?