2023. október 5. csütörtök Aurél

Újra erősödik a forint

agrarszektor.hu
Mozgalmas hetek-hónapok elé nézhet a devizapiac, elsősorban az euró-dollár árfolyamban lehetnek komolyabb kilengések. Az ősz első napja viszont csendesen indul a piacon, a jövő héten az EKB döntésével elkezdődik a piaci tűzijáték - írja a Portfolio.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Németh Dávid összességében inkább forintgyengülésre számít a következő 4-5 hónapban, és ezt a gyengülést a jegybank is támogathatja. Ez a számok szintjén azt jelenti, hogy az euró árfolyama akár 315 forint fölé is kerülhet. Azért lehet valószínű ez a forgatókönyv, mert várakozásai szerint az Európai Központi Banktól és az amerikai Fedtől is szigorítás jöhet, miközben az MNB pont lazítani készül. Ez a kettős helyzet pedig megágyazhat a forint gyengülésének. 

Alapvetően unalmas a délelőtt a devizapiacokon, így az, hogy a 306-os szintről 305 közelébe süllyedt az euró árfolyama, már eseményszámba megy. Annyiban van érdekesség a mozgásban, hogy a múlt héten a a jegybank verbális intervenciója tolta vissza a megszokott 305-315-ös sávban az euró kurzust, véget vetve a tavaly óta tartó lendületes erősödésnek. Ma viszont újra erősödik a forint, érdekes lesz nézni, kilép-e a sávból a kurzus

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot, míg a tágabban vett feltörekvő piacokon az orosz rubel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a török líra és a dél-afrikai rand pedig alig mozdult.

A dollár ma is minimális erősödéssel kezdte a napot, 0,1 százalékos csökkenéssel megint 1,19 alatt jár az euróval szembeni árfolyam. Közben a japán jen és az angol font is minimális gyengülést mutatnak az amerikai devizával szemben.

Unalmasan indul a forró ősz a devizapiacon

A címlapkép forrása: Thomas Samson/AFP

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?