2023. szeptember 22. péntek Móric

A hét első napján a koreai hírek befolyásolják a devizapiacot

agrarszektor.hu
A piac elsősorban a csütörtöki EKB-döntésre vár a héten, addig viszont alapvetően csendes kereskedésre lehet számítani. Főleg úgy, hogy hétfőn az amerikai piacok szünnapot tartanak. Így egyelőre csak az újabb hétvégi észak-koreai bombakísérlet borzolja a kedélyeket - írja a Portfolio.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hétfő reggel a forint 305,51-nél járt az euróval szemben, ez 0,1 százalékos erősödést jelent péntek estéhez képest a magyar deviza szempontjából. A dollárral szemben 256,87-nél állt a hazai fizetőeszköz.

Megint menekülőre fogták a befektetők a koreai hírekre

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben, míg a cseh korona stagnálással indította a hetet. A tágabban vett feltörekvő piacokon az orosz rubel 0,4 százalékkal gyengült az egyébként is szenvedő dollárral szemben, a török líra 0,1 százalékkal értékelődött le, míg a dél-afrikai rand szintén minimális gyengüléssel kezdett.

A dollár gyengüléssel kezdte a hetet, így ismét 1,19 közelében jár az euróval szembeni árfolyam, ami 0,3 százalékkal magasabb a péntekinél. A héten a befektetők elsősorban Mario Draghi csütörtöki szavait várják, a várakozások szerint az EKB elnöke végre elárulhat valamit az eszközvásárlások fokozatos leállításáról.

Megint menekülőre fogták a befektetők a koreai hírekre

Közben az újabb észak-koreai bombakísérlet miatt ismét csökkent a kockázatvállalási hajlandóság a piacon, ebből elsősorban a menedékdevizák profitálnak. A japán jen például 0,7 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg a svájci frank 0,3 százalékot javított az euró ellenében.

A címlapkép forrása: Ed Jones/AFP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?