Külön polcokon a GMO-s és a GMO-mentes élelmiszerek?

agrarszektor.hu
Külön polcokra kellene helyezni és jól láthatóan meg kellene jelölni a genetikailag módosított (GMO) összetevőket tartalmazó élelmiszereket, illetve a nem GMO-s termékeket az üzletekben egy fideszes elképzelés szerint. Így a fogyasztók egyértelműbben dönthetnék el, mit választanak. Nagy István agrárminiszter támogatja a javaslatot.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A fogyasztókra kell bízni azt a döntést, hogy GMO-s élelmiszert akarnak-e enni, vagy sem - szögezte le a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén Font Sándor, a testület fideszes elnöke. Szerinte azonban a mai uniós jelölési előírások mellett a vásárlóknak sok esetben nincs esélyük arra, hogy tájékozódjanak a GMO-s összetevőkről. Így például a tömlős töltelékáruknál, a parizereknél vagy a virsliknél szinte lehetetlen megnézni, hogy azok tartalmaznak-e GMO-s szóját. Az információkat "mikrobetűkkel" a tömlőre írják rá, de "azt szépen felszeletelik egymilliméteresre az eladóhelyeken, tehát a fogyasztók soha az életében meg nem tudják, miről van szó" - fogalmazott Font Sándor.

Az elnök szerint a mai helyzeten úgy lehetne változtatni, hogy az üzletekben elkülönített polcokra kellene helyezni a GMO-s, illetve a nem GMO-s élelmiszereket. Emellett pedig nagy táblákkal meg kellene jelölni, hogy GMO-s, vagy nem GMO-s termékek találhatók a polcokon. Szerinte nem kétséges, hogy ez esetben a fogyasztók a nem GMO-s árukat választanák, és az élelmiszer-termelőket is arra ösztönözné, hogy ne használjanak adalékanyagként GMO-s alapanyagokat.

Nagy István agrárminiszter miniszterjelölti meghallgatásán egyetértett a "polcrendszeres" elképzeléssel, mivel szerinte az olyan piacra jutási eszköz lehet, amelyet érdemes megfontolni. Ugyanakkor az elsődleges cél, hogy nálunk GMO-mentes takarmányozást lehessen biztosítani a haszonállatok számára, és azután jöhetnek azok a "finomhangolások", amelyek a feldolgozott élelmiszer végforgalmazásához szükségesek - fogalmazott.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a miniszter engedékenyebb álláspontot képviselt az úgynevezett precíziós növénynemesítési eljárásokkal kapcsolatban. Szerinte ezek nem tekinthetők GMO-s beavatkozásoknak, mivel a természethez hasonlóan egy-egy élőlényen belül idéznek elő változásokat. Az ilyen növénynemesítési lejárásokat - tette hozzá Nagy István - támogatni kell, mivel jelentősen felgyorsíthatják azokat a mutációs folyamatokat, amelyek a természetben akár százmillió év alatt mennek végbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?