Két és fél millió forintra büntették az Agrofert tulajdonosát

agrarszektor.hu
Január 21-én kétszázezer korona (2,52 millió forint) büntetést szabott ki a Prága melletti Cernosice kisváros polgármesteri hivatala Andrej Babis cseh kormányfőre egy közigazgatási eljárás során - közölte ma a Novinky.cz hírportál bizalmas értesülésekre hivatkozva. Oka a politikusi és üzletemberi pozíciók összeférhetetlensége.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A cernosicei hivatal a Transparency International (TI) szervezet beadványa alapján tavaly augusztus óta foglalkozott az üggyel. A szervezet beadványában azt állította, hogy Andrej Babis megsérti az összeférhetetlenségi törvényt azzal, hogy mint közéleti személyiség az Agrofert holdingon keresztül továbbra is médiumok vannak a tulajdonában, amelyeket befolyásol.

Andrej Babis továbbra is két széken ül, vállalkozó és politikus egyben. A két szerep kölcsönösen befolyásolja egymást, és kárt okozhat a közérdeknek mind Csehországban, mind az Európai Unióban"

 - mondta David Ondrácek, a cseh TI igazgatója újságíróknak. A miniszterelnök szerint Ondrácek személyes indítékokból háborút folytat ellene, s célja, hogy kiszorítsa őt a politikából és a közéletből. "Egy városi hivatalnak januárban inkább a hóeltakarítással, semmint ilyen bonyolult jogi témákkal kellene foglalkoznia. Kétlem, hogy a hivatalnokok képesek megfelelő módon átlátni az ügyet" - reagált Babis a döntésre, amelyet politikai indíttatásúnak és alaptalannak minősített.

Andrej Babis a cseh összeférhetetlenségi törvénynek megfelelően két éve egy speciális alapba helyezte el a tulajdonában lévő Agrofert holdingot és a médiát, a Mladá Fronta Dnes, valamint a Lidové Noviny című országos véleményformáló napilapokat. Az ellenzéki politikusok és a sajtó egy része azonban azt állítja: mindezek ellenére Babis továbbra is befolyásolja ezeket a lapokat. Babis a bírálatokat visszautasította. A közigazgatási eljárás a hatályos cseh törvények szerint nem nyilvános.

(Forrás: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?