Bige László kötélen táncol a Forbes szerint

agrarszektor.hu
A 100 leggazdagabb magyar toplistáján legutóbb az ötödik helyen végzett Bige László 220 milliárd forintra becsült cég- és magánvagyonnal, a Forbes magazin viszont ennek csak a felére, 110 milliárdra tette az ország legnagyobb műtrágyagyártójának javait. Hogy mi az oka az eltérésnek, és milyen kockázatok leselkednek a Nitrogénművek tulajdonosára, erről közölt írást a 24.hu.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól.

A két becslés közötti eltelt csaknem fél évben történt egy zavaró esemény is: a műtrágyakirály szolnoki gyárát novemberben 300 rendőr szállta meg, Hogy egy újabb oligarchaleszámolás egyik felvonását láttuk-e, még mindig nem világos. A rajtaütés részletesebb indoklásával máig adósak a hatóságok. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz, és az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik - a rendőrség ennél bővebb tájékoztatást nem kívánt adni a nyomozás érdekeire hivatkozva.

EZ IS ÉRDEKELHET
A 100 leggazdagabb magyar listája szerint tíz éve monoton növekszik a Bige-vagyon, a 2009-es 35 milliárdról évi 5-36 milliárdos sebességgel gyarapodva 2017-re elérte a 200 milliárdot. A trend folytatódott, a 2018-ra újabb 20 milliárd forintot izmosodott. Ez összhangban van azzal, hogy a saját tőke egy év alatt 10 milliárd forinttal, 63 milliárdra nőtt, az árbevétel majdnem 17 milliárddal, 91 milliárd forintra bővült, és közben a tartozásokból is faragott a Nitrogénművek, a hitelek, kölcsönök soron legalábbis 78 milliárd szerepel az előző évi 90 milliárd után.

Bige László (Forrás: MTI, Balázs Attila)

A Forbesnál viszont az előző évekhez képest jelentősen esett a cégérték. Egy évvel korábban még 120,6 milliárd, 2016-ban, a csúcsévben 182,1 milliárdot hoztak ki. Ez elmaradt a 200 milliárdos szinttől. A visszaesést két fő okkal magyarázták. Alacsonyabb szorzóval számoltak, mert jelentősen romlott az iparági környezet. Több lett a versenytárs, ráadásul emelkedtek a gázárak, vagyis nőttek a termelési költségek. Ami a konkurenciát illeti, a magyar piacra belépett Andrej Babis Agrofert-csoportja, aminek Szlovákiában, vagyis elég közel van műtrágyagyára, de Ausztriában, Romániában is termelnek nagy gyárak. Érvágás Bigének, hogy a legnagyobb magyarországi agrárintegrátort, a KITE-t Csányi Sándor elszerezte az orra elől.

EZ IS ÉRDEKELHET
A Bige-birodalomnak a termelést tekintve csúcséve volt, soha ennyi vegyianyagot nem gyártottak még Péten, az árbevétel azonban ehhez képest szolidan nőtt. Az árbevétel kétharmadát adó műtrágyából például csak 7,4 milliárd forint forgalomnövekedést mutattak ki. A másik tényező a jelentős hitelállomány. A Nitrogénművek Zrt.-nél még 2004-ben kezdtek bele egy összességében 140 milliárd forintos beruházássorozatba, hogy Európa egyik legkorszerűbb gyárává alakítsák. A modernizáció finanszírozására tavaly 200 millió dollár kötvénykibocsátást hajtott végre, és ezt tartják a piacon a Bige-birodalom legkomolyabb kockázatú tételének. Ezzel egy 2013-ban kiadott devizakötvényt refinanszíroztak, amivel 2020 helyett 2025-ig nyert időt Bige. A beruházások finanszírozása miatt jelentős a cég eladósodottsága. A Forbesnál úgy értelmezik az adatokat, hogy Bige az új kötvénysorozattal nem tudta érdemben csökkenteni a finanszírozási költségei.
EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?