Beindult a szezon, és többszörösére nőtt az inputforgalom a tavalyi évhez képest

agrarszektor.hu
Beindult a szezon, méghozzá nem is akárhogy. A meleg időjárással és száraz földekkel induló március lehetővé tette az intenzív fejtrágyázást, ugyanakkor megkezdődött a kártevők elleni védekezés is. Harmadával több műtrágya, négyszer több talajfertőtlenítő és ötször több rovarölő kelt el most, mint tavaly ilyenkor - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legkeresettebb műtrágyaféleség továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) volt, idén februárban a forgalom 38 százalékkal lett több, mint tavaly ilyenkor. A tárgyhónapban ammónium-nitrátból (AN) ugyanannyi fogyott az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. A többi egyszerű műtrágyafélék közül a kálium-klorid iránti kereslet erősödött, míg a szuperfoszfáté elenyésző volt 2019 februárjában a múlt hónaphoz képest. Az összetett műtrágyák forgalma mérsékelt volt a tárgyhónapban mind az előző, mind a tavalyi év februárjához viszonyítva. 2018 februárjához képest az értékesítési árak emelkedése erőteljes volt: 2-26 százalékkal növekedtek.

Elindult a növényvédő szerek iránti kereslet ez év februárjában, a legnagyobb forgalmat a talajfertőtlenítőkből és a gyomirtó szerekből bonyolítottak a kereskedők. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban is a Force 1,5 G volt, az idei év első két havában négyszer többet juttattak ki a termelők (az enyhébb télnek köszönhetően), mint tavaly január-februárban. A rovar- és a gombaölő szerek iránti kereslet is megélénkült a megfigyelt hónapban, az előbbi volumene 40 százalékkal, míg az utóbbié többszörösével nőtt (a talajfertőtlenítők kivételével). Az előző év azonos időszakához képest idén februárban gyomirtó- és a gombaölő szerekből nagyságrendben hasonló mennyiséget vásároltak a gazdák, míg rovarölőkből ötször többet. A növényvédő szerek értékesítési árai tavaly februárhoz képest 1-36 százalékkal növekedtek.

Korábban érkeztek a kártevők
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?