Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a műtrágyapiacon folyik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a műtrágyapiacon folyik

agrarszektor.hu
Több mint a duplájára nőtt a műtrágya értékesített volumene Magyarországon 2020 novemberében az előző hónaphoz képest, a forgalmazott mennyiség pedig közel háromszorosa lett most a tavalyi év tizenegyedik hónapjához viszonyítva. A növényvédő szerek iránti kereslet szintén megnövekedett 2020 novemberében, és jól látszik az is, hogy tavaly ugyanekkor sokkal visszafogottabb volt a rovarölők, gyomirtók és gombaölők iránti igény, mint idén a vizsgált időszakban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2020 novemberében a műtrágya értékesített volumene több mint a duplájára növekedett az előző hónaphoz képest - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Tavaly novemberhez viszonyítva a forgalmazott mennyiség a vizsgált időszakban pedig közel a háromszorosa lett. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adták el a tárgyhónapban, ennek forgalma ez év októberéhez és a múlt év novemberéhez mérten is a két és félszeresére emelkedett. A második helyen az ammónium-nitrát (AN) végzett. Az AN értékesített volumene is négy, illetve az ötszörösére nőtt tavaly novemberhez, illetve a múlt hónaphoz képest. Az összetett műtrágyák iránti kereslet viszont mérséklődött a tárgyhónapban. A két legnagyobb volumenben eladott termék értékesítési ára az élénk keresletük ellenére is stagnált, illetve csökkent (- 6 százalék) 2020 novemberében az egy hónappal korábbihoz képest. A többi megfigyelt műtrágya ára 1-4 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban 2020 októberéhez mérten. Múlt év novemberében az értékesítési árak jellemzően az idei novemberi árak alatt mozogtak, a szuperfoszfát ára azonban 13 százalékos áremelkedést könyvelhetett el.

2020 novemberében a vizsgált növényvédő szerek iránti kereslet is növekedett a gombaölők kivételével, ennél a termékcsoportnál nem változott lényegesen az értékesített volumen az egy hónappal korábbihoz mérten. A rovarölők és a gyomirtók forgalma két-, illetve a másfélszeresére nőtt a tárgyhónapban 2020 októberéhez képest. Tavaly novemberben sokkal visszafogottabb volt mind a három kategória szerei iránt az igény, mint idén a vizsgált időszakban. A legkisebb forgalom akkoriban a gombaölőknél volt tapasztalható. A Force 1,5G-n kívül még két gyomirtó a Gardoprim Plus Gold és a Laudis értékesített volumene volt 2020 novemberében a meghatározó. Az elmúlt év hasonló időszakában is ezek a termékek voltak a legnépszerűbbek a Laudis kivételével. Az értékesítési árak vegyes tendenciát mutattak, a stagnálás és az enyhe csökkenés mellett két növényvédő szer ára nőtt 1,5 százalékkal. A Gardoprim Plus Gold ára a vizsgált hónapban 10 százalékkal mérséklődött októberhez viszonyítva. Múlt év novemberéhez képest az árak a vizsgált hónapban inkább magasabbak voltak (3-13 százalékkal), néhány terméket kivéve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?