Gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke a rovarok osztályának a lepkék rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék családjához tartozó faj. Hazánkban újonnan megjelenő rovarkártevő.

A gyapottok-bagolylepke jellemzői és kártétele

A gyapottok-bagolylepke eredeti élőhelye a 40. szélességi foktól délre található. 1990-es évek előtt ritkán fordult elő, ’80-as évek közepéig 16-17 évente jelent meg 1-2 évre. Az utóbbi 15 évben azonban a gyapottok-bagolylepke már minden évben megtalálható Magyarországon. A lepke a száraz, meleg időt kedveli. A gyapottok-bagolylepke hernyói meglehetősen fénykerülők, és a nedvességet sem kedvelik. Magyarországon melegebb években dél felől érkezik, és az általa itt lerakott petékből fejlődő hernyók károsítanak. Meleg nyarakon több nemzedéke is kifejlődhet.

A gyapottok-bagolylepke a kukorica egyik legfontosabb kártevője, de a paprikán vagy paradicsomon illetve más zöldségekben is tud kárt tenni, főleg a hernyó. Emellett kárt okoznak dísznövények virágaiban, legyenek azok az ágyásban vagy az ablakládában. A keletkezett kórokozók hatolhatnak a növénybe. A növények betegek lesznek, ami által a termésminőség is romlik.

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezés

A gyapottok-bagolylepke hernyók kártétele elleni védekezést már az imágók rajzásával egyidejűleg meg kell kezdeni. Ez azért fontos, mert miután a hernyók berágnak a virág vagy termés belsejébe, már elérhetetlenek számunkra. Az imágók rajzásának idejéről tájékozódhatsz ragacsos vagy varsás típusú feromoncsapda vagy fénycsapda segítségével. Kémiai védekezés is lehetséges, de fontos, hogy csak a kultúrában engedélyezett készítményekkel tegyük azt!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!