A román elnökség június 18-án akar dönteni a Közös Agrárpolitika keretszabályairól

agrarszektor.hu
Vajon sikerül a korábbi román agrárminiszternek, Achim Irimescunak még azelőtt egy irányba terelnie a Közös Agrárpolitikáról folyó vitát, hogy országának búcsúznia kell az elnökségtől? A legtöbb tagállam ma azon az állásponton van, hogy ha a forrásokról nincs még döntés, akkor tárgyalni sincs miről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Június elején egy informális agrárminiszteri ülésre kerül sor Bukarestben abból a célból, hogy előkészítsék az utolsó olyan tanácskozást a nyári szünet előtt, amelyik a Közös Agrárpoltika (KAP) keretszabályait fektetné le. Június 18-án tanácskoznak utoljára a nyári szünet előtt Európa agrárminiszterei, és ez az utolsó esélye a román elnökségnek, hogy valamit villantson.


Bukarestben nagy reményeket fűznek az eseményhez, pedig nincs sok ok az optimizmusra. A tagállamok többségének ugyanis nem tetszik, hogy - a Brexitnek köszönhetően -  még mindig nem tudni, pontosan mekkora pénzügyi mozgástérben kell a támogatáspolitikai játékszabályokat kialakítani. A közös költségvetés sorsa várhatóan csak 2020 elején dől el. Mégis sokak szerint, ha valaki képes rá, hogy a román elnökség alatt valamiféle elmozdulást érjen el a KAP-tárgyalásokon, akkor Achim Irimescu korábbi agrárminiszter az. Ő már kollégája, Dacian Ciolos európai agrárbiztossága idején összekötő kapocs volt a román kormány és az Európai Bizottság között, és otthonosan mozog ebben a térben.

Az európai agrárminiszterek nemrég lezajlott tanácskozásán egy sor  technikai részletkérdés merült fel a KAP megvalósíthatóságával kapcsolatban. Ami a lényeget illeti, mégsem jutottak dűlőre, mivel a legfontosabb kérdésekben nem tudtak egymással megegyezni a miniszterek. Sokan hiányolták, hogy a román elnökség nem rukkolt elő egy kompromisszumos javaslatcsomaggal a nyilvánvaló szakadék áthidalására. Így aztán a többség azon a véleményen volt, hogy így nem lehet egy részletesebb KAP-tervet kidolgozni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A németek nyitottak lennének valamilyen kompromisszumos megoldásra, de eddig egyet sem javasoltak. Spanyolország és Lengyelország az eddig ismertetett három KAP-tervezetből egyiket sem fogadta el, leginkább azért, mert nem akarnak addig szabályokról tárgyalni, amíg nem dőlt el a rendelkezésre álló forrás nagysága. Ugyanezen okból a tárgyalások ütemtervével sem értenek egyet. A magyar szakminiszter, Nagy István is hasonlóan nyilatkozott az ügyben. Az agrártámogatások csökkentésének terve ellen egyébként nemcsak Európa szegényebb országai tiltakoznak, Ausztriának sem tetszik az ötlet, viszont úgy véli, ettől még tárgyalhatóak maradtak a technikai részletek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03