Új kutató- és élményközpont nyílt a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Korábban azt írtuk, hogy 2018 őszére kész lesz az Agroverzum, de csak most, május végén adta át Áder János köztársasági elnök és Lovász László, az MTA elnöke. Az Agroverzum egyszerre szól az agrárkutatásról és az élményekről.

Áder János és Lovász László, az MTA elnöke május végén megnyitották és átadták az Agroverzumot Matronvásáron. Az Agroverzum az MTA első tudománykommunikációs intézménye egy csaknem tízmilliárd forintos agrártudományos projekt része - írta a Magro.hu.

A Martonvásáron folyó agrárkutatás nem a kutatók ambíciójának kiéléséről, hanem rólunk és a holnapi kenyerünkről szól

 - fogalmazott a köztársasági elnök az átadón. 

Áder János köztársasági elnök (b) és Lovász László, az MTA elnöke az átadott Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agroverzum Tudományos Élményközpontjának bejárásán, Martonvásáron. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Egy évvel ezelőtthöz képet a projekt csak kicsit változott: akkor még azt írtuk, hogy az Agroverzum elsősorban iskolásoknak szóló látogatóközpont lesz, ahol az érdeklődők megismerhetik a mezőgazdasági termelés különböző területeit. A látogatóközpontnak az is célja, hogy a tudomány területére csábítsa a fiatalokat. Az Agroverzum az MTA első tudománykommunikációs intézménye egy csaknem tízmilliárd forintos agrártudományos projekt része. Az intézmény ugyanakkor turisztikai attrakció is egyben, hiszen egy jelentős vonzerejű kulturális és természeti örökségi környezetben, a Brunszvik-kastély parkjában valósult meg. Egyszerre teljesít természeti, tudományos és kulturális értékközvetítést.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Mind Áder János, mind az MTA elnöke, Lovász László a klímaváltozással és az agrárinnovációval foglalkozott a megnyitó beszédében. Áder kiemelte, hogy Martonvásáron a kutatóknak 15-20 évre előre kell gondolkodniuk, hiszen “a most felmerült igényekre nem holnap", hanem előrelátó, komoly tudást felhalmozó munkával sok év múlva adnak megalapozott válaszokat. A kutatások szerint a klímaváltozás szempontjából a Kárpát-medence sérülékenysége igen nagy, vagyis sokkal erősebben, hamarabb és nagyobb mértékben lesz érezhető, mint máshol. Lovász László, az MTA elnöke kiemelte, hogy az éghajlat-változással és a környezetszennyezés súlyos következményeivel csak tudományos eredményekre alapozva van esély megküzdeni. Ezért indították el a kormány támogatásával az agrárinnovációs centrum kialakítását, valamint az agrárturisztikai fejlesztéseket, mert csak így tudnak válaszokat adni a globális kihívásokra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?